Categories: Rusia si lumea

Lavrov: Rusia nu înțelege încă poziția SUA privind START-III

Deocamdată, Rusia nu înțelege foarte bine poziția Statelor Unite privind reducerea armelor strategice ofensive (START-III), a declarat șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri neoficiale cu omologii săi din OSCE, relatează agenția TASS.

”Tratatul de lichidare a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF) este pe moarte. Mai mult, potrivit estimărilor noastre, Washingtonul se gândește foarte serios să-și retragă semnătura de pe Tratatul privind interdicția totală a testelor nucleare. Sper să fie doar zvonuri, dar, sunt destul de insistente”, a spus ministrul rus.

”Fără îndoială, președintele Rusiei, Vladimir Putin și președintele Statelor Unite, Donald Trump, au dezbătut recent, la Osaka, soarta Tratatului START. Deocamdată, însă, nu înțelegem foarte bine care sunt intențiile SUA – ba declară că tratatul este necesar, fiindcă, în caz contrar, pierdem toate instrumentele de reglementare a problemelor din sfera stabilității strategice, ba susțin că tratatul trebuie prelungit, numai dacă, la el aderă și China”.

TASS amintește că START-III a fost semnat de către Moscova și Washington, în 2010. Conform condițiilor prevăzute în document, fiecare dintre părți își reduce numărul de arme strategice ofensive, astfel încât, după șapte ani de la intrarea în vigoare a textului și pe mai departe, cantitatea lor cumulată să nu depășeașcă 700 de unități, pentru diferite tipuri de rachete desfășurate.

Pe de altă parte, Lavrov a anunțat că autoritățile americane nu au răspuns la propunerea Moscovei, de a adopta o declarație privind inadmisibilitatea izbucnirii unui război nuclear.

”În octombrie, anul trecut, Rusia a propus SUA să facă ceea ce au făcut, în două rânduri, Moscova și Washingtonul în perioada războiului rece. Și anume, de a adopta o declarație, potrivit căreia un război nuclear nu poate fi câștigat și, de aceea, un astfel de conflict nu poate fi permis. Partenerii noștri americani încă se gândesc la această propunere”, a spus Lavrov. ”În același timp, însă, în doctrina nucleară a SUA a fost coborât drastic pragul de utilizare a armei atomice”, a menționat șeful diplomației ruse.

Totuși, a continuat ministrul, săptămâna viitoare ar urma să se desfășoare o nouă rundă de negocieri între Rusia și SUA, privind stabilitatea strategică.

owner

Recent Posts

Pușkov: Răspuns tăios la declarația premierului danez privind „liniile roșii”

Șeful Comisiei pentru politica informațională și interacțiune cu mass-media a Consiliului Federației, senatorul Aleksei Pușkov,…

5 ore ago

Bortnikov: Legiunea internațională a armatei ucrainene numără 18.000 de oameni

Legiunea internațională a Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) este formată din cetățeni din peste 85…

9 ore ago

Masacrul de la Volînia: De ce se tem autoritățile de la Kiev

Autorităților ucrainene le este frică să dezgroape osemintele victimelor masacrului de la Volînia, deoarece se…

10 ore ago

Patriarhul Kirill a luat apărarea teoriei lui Darwin

Patriarhul Kirill a declarat că evoluția nu contrazice planul lui Dumnezeu și, de aceea, nu…

11 ore ago

Plângere împotriva lui Stoltenberg pentru implicare în pregătirea conflictului din Ucraina

În Belgia a fost depusă o plângere în instanță împotriva fostului secretar general al NATO,…

o zi ago

Mesajul soldaților ucraineni lăsat în interiorul minelor nearmate: „Iertați-ne, rușilor!”

Soldații ucraineni au lăsat mine nearmate, iar în unele dintre ele au pus în interior…

o zi ago

This website uses cookies.