Hot News
Putin l-a invitat pe Trump la Moscova, pentru cea de-a 75-a aniversare a Victoriei
29/06
Putin a comentat rezultatele summitului G20 de la Osaka și alte probleme din agenda internațională, susținând o conferință de presă
30/06

Rusia și China au renunțat la decontări în dolari

Foto: RIA Novosti

Rusia și China au încheiat un acord interguvernamental privind trecerea la valutele naționale în decontările reciproce, informează cotidianul ”Izvestia”, cu referire la o scrisoare adresată de viceministrul rus de Finanțe, Serghei Storciak, președintelui Comisiei pentru piața financiară din Duma de Stat, Anatoli Aksakov.

Respectivul document a fost semnat de vicepremierul și ministrul de Finanțe, Anton Siluanov și de președintele Băncii Naționale a Chinei, Yi Gang.

În prezent, se elaborează noi mecanisme de decontare reciprocă în valute naționale. Una dintre variantele analizate prevede crearea unor ”ecluze” între sisteme de plăți naționale similare, rus și chinez. Se intenționează ca algoritmul complet să fie pus la punct până în 2020.
Potrivit ”Izvestia”, vor trece la efectuarea de plăți în ruble și yuani, în primul rând, marile companii cu participația statului din sectoarele tradiționale ale exportului rus. Decontările în valute naționale vor fi aplicate inclusiv contractelor încheiate, deja, în dolari.

La sfârșitul anului 2018, volumul total al comerțului cu produse și servicii, dintre Rusia și China, a crescut cu 24%, până la 114,2 miliarde de dolari. Din această sumă, comerțul cu mărfuri a asigurat 108,3 miliarde.

Lenta.ru amintește că, la 14 iunie, ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov și vicepreședintele Comisiei Europene pe probleme de energie, Maros Sefcovic au convenit crearea unui grup de lucru care să se ocupe de trecerea la ruble și euro în decontările reciproce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937264