Categories: Rusia si lumea

Delegații din șapte țări au părăsit sesiunea APCE din cauza Rusiei

Delegațiile Estoniei, Georgiei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei și Slovaciei au urmat exemplul Ucrainei și au hotărât să părăsească sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Un anunț în acest sens a fost publicat pe Facebook, de către șeful delegației ucrainene, Vladimir Ariev. Acest lucru s-a întâmplat după adoptarea, de către APCE, a rezoluției care confirmă prerogativele delegației ruse în totalitatea lor.

Ceva mai târziu, speaker-ul Parlamentului Slovaciei, Andrej Danko, a dezmințit informația potrivit căreia delegația republicii a plecat de la sesiunea APCE, din cauza Rusiei. Într-o declarație comună, Danko și șeful delegației slovace la Adunarea Parlamentară, Lubos Blaga, se arată că majoritatea membrilor delegației au votat pentru ca reprezentanții Rusiei să fie repuși în drepturile lor; împotrivă a votat un singur membru, Martin Poliacik. Tot el și-a depășit atribuțiile și a semnat un document comun, cu cele șase țări care au părăsit sesiunea. Ceva mai târziu, s-a făcut cunoscut că și delegațiile Lituaniei și Georgiei s-au răzgândit să părăsească sesiunea APCE.

În textul adoptat, APCE a cerut Moscovei să respecte toate recomandările incluse în rezoluțiile din 2014 și 2015. Adunarea speră ca ”propunerea ei foarte clară de dialog va fi reciprocă și va conduce la rezultate concrete”, se arată în rezoluție. În plus, în documentul Comitetului de monitorizare se propune prezentarea, în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de sesiunea din aprilie 2020, a unui raport privind îndeplinirea de către Rusia a obligațiilor ei.

Reacții la adoptarea rezoluției

Șeful delegației ruse la APCE, Piotr Tolstoi, consideră reacordarea prerogativelor o rupere a lanțului de sancțiuni. În opinia lui, cele întâmplate constituie ”o oportunitate de a prezenta interesele țării noastre în cea mai bătrână organizație parlamentară a Europei, o oportunitate de a pune capăt propagandei ucrainene”.

Tentativele ”rusofobilor” europeni de a bloca restabilirea prerogativelor Rusiei nu au avut succes, a declarat șeful Comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale, Konstantin Kosaciov. ”Rusia și-a recăpătat toate drepturile în APCE, fără excepții și restricții.
Rezultatul votului: 116 pentru , 62 împotrivă și 10 abțineri”, a scris Kosaciov pe Facebook.

Revenirea Rusiei în APCE

În aprilie 2014, delegația rusă în APCE a fost privată de dreptul de vot, din cauza evenimentelor din Ucraina și a reunirii Crimeii cu Rusia. În 2015, APCE a analizat, în două rânduri, problema restabilirii prerogativelor delegației ruse, dar atunci sancțiunile au fost înăsprite.
În replică, delegația rusă a declarat că refuză să lucreze în aceste condiții, iar în 2016-2018 nu a depus cerere pentru reconfirmarea atribuțiilor ei. La sfârșitul lunii iunie, 2017, Rusia a anunțat că nu va mai plăti contribuțiile aferente.

owner

Recent Posts

Serviciile occidentale au avertizat Kievul că Rusia ar putea, chipurile, recurge la arme nucleare tactice

Occidentul bagă din nou Ucraina în sperieți cu o posibilă utilizare de către Rusia a…

2 minute ago

Securitate eurasiatică, un laborator al multipolarității

Aleksandr IAKOVENKO, rectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei Diplomația rusă își sporește eforturile pentru…

4 ore ago

De ce Moscova nu dorește să poarte un dialog cu SUA despre START

Riabkov: Rusia a refuzat dialogul cu Statele Unite cu privire la New START din cauza…

7 ore ago

Szijjártó, despre un nou grup de soluționare a crizei ucrainene

Ungaria se va alătura grupului ”Prietenii Păcii”, creat la inițiativa Chinei și a Braziliei pentru…

7 ore ago

Riabkov: Rusia urmărește reacția Occidentului la modificarea politicii nucleare

Rusia urmărește reacția Occidentului la modificările aduse politicii nucleare, a declarat viceministrul de Externe Serghei…

8 ore ago

Serghei Lebedev: Apărarea aeriană a României a participat la respingerea atacului asupra orașului Izmail

Forțele de apărare antiaeriană ale României au participat la respingerea unui atac nocturn asupra orașului…

9 ore ago

This website uses cookies.