Delegațiile Estoniei, Georgiei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei și Slovaciei au urmat exemplul Ucrainei și au hotărât să părăsească sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Un anunț în acest sens a fost publicat pe Facebook, de către șeful delegației ucrainene, Vladimir Ariev. Acest lucru s-a întâmplat după adoptarea, de către APCE, a rezoluției care confirmă prerogativele delegației ruse în totalitatea lor.
Ceva mai târziu, speaker-ul Parlamentului Slovaciei, Andrej Danko, a dezmințit informația potrivit căreia delegația republicii a plecat de la sesiunea APCE, din cauza Rusiei. Într-o declarație comună, Danko și șeful delegației slovace la Adunarea Parlamentară, Lubos Blaga, se arată că majoritatea membrilor delegației au votat pentru ca reprezentanții Rusiei să fie repuși în drepturile lor; împotrivă a votat un singur membru, Martin Poliacik. Tot el și-a depășit atribuțiile și a semnat un document comun, cu cele șase țări care au părăsit sesiunea. Ceva mai târziu, s-a făcut cunoscut că și delegațiile Lituaniei și Georgiei s-au răzgândit să părăsească sesiunea APCE.
În textul adoptat, APCE a cerut Moscovei să respecte toate recomandările incluse în rezoluțiile din 2014 și 2015. Adunarea speră ca ”propunerea ei foarte clară de dialog va fi reciprocă și va conduce la rezultate concrete”, se arată în rezoluție. În plus, în documentul Comitetului de monitorizare se propune prezentarea, în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de sesiunea din aprilie 2020, a unui raport privind îndeplinirea de către Rusia a obligațiilor ei.
Reacții la adoptarea rezoluției
Șeful delegației ruse la APCE, Piotr Tolstoi, consideră reacordarea prerogativelor o rupere a lanțului de sancțiuni. În opinia lui, cele întâmplate constituie ”o oportunitate de a prezenta interesele țării noastre în cea mai bătrână organizație parlamentară a Europei, o oportunitate de a pune capăt propagandei ucrainene”.
Tentativele ”rusofobilor” europeni de a bloca restabilirea prerogativelor Rusiei nu au avut succes, a declarat șeful Comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale, Konstantin Kosaciov. ”Rusia și-a recăpătat toate drepturile în APCE, fără excepții și restricții.
Rezultatul votului: 116 pentru , 62 împotrivă și 10 abțineri”, a scris Kosaciov pe Facebook.
Revenirea Rusiei în APCE
În aprilie 2014, delegația rusă în APCE a fost privată de dreptul de vot, din cauza evenimentelor din Ucraina și a reunirii Crimeii cu Rusia. În 2015, APCE a analizat, în două rânduri, problema restabilirii prerogativelor delegației ruse, dar atunci sancțiunile au fost înăsprite.
În replică, delegația rusă a declarat că refuză să lucreze în aceste condiții, iar în 2016-2018 nu a depus cerere pentru reconfirmarea atribuțiilor ei. La sfârșitul lunii iunie, 2017, Rusia a anunțat că nu va mai plăti contribuțiile aferente.
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
Cooperarea dintre Rusia și China constituie un element foarte serios al vieții internaționale, a declarat…
Rachetele pot ajunge în Republicile Donețk și Lugansk, regiunile Herson și Zaporojie, Crimeea, parțial în…
This website uses cookies.