Putin, in direct cu publicul, la 20 iunie
09/06Curtea Constituțională a Moldovei a transferat atribuțiile Președintelui către prim-ministrul interimar, Pavel Filip
09/06Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație privind „statul captiv”
În parlamentul moldovean, socialiștii și blocul ACUM au acuzat Partidul Democrat și pe liderul său, Vladimir Plahotniuc, de încercarea de a uzurpa puterea. Aceștia încearcă să păstreze controlul asupra cabinetului, prin intermediul Curții Constituționale, afirmă deputații.
Deputații moldoveni, la o ședință din 8 iunie, au adoptat o declarație care recunoaște țara ca fiind „stat captiv”, transmite Radio Chișinău.
Declarația a fost susținută de 61 de parlamentari din 100. Acesta este numărul majorității parlamentare, formate de partidul socialist și ACUM. Majoritatea parlamentară a adoptat o declarație „Cu privire la condamnarea încercării Partidului Democrat și a liderului său, Vladimir Plahotniuc, de a uzurpa puterea, prin intermediul Curții Constituționale”. În acest act, parlamentul a declarat drept ilegale acțiunile Curții Constituționale, care a refuzat să recunoască legitimitatea adunării legislative și a noului guvern.
Criza politică din Moldova este provocată de rezultatele alegerilor din februarie, în care socialiștii, susținuți de președintele actual Igor Dodon, au obținut 35 de locuri, partidul democrat 30 de locuri și blocul ACUM, 26. Părțile nu au putut conveni asupra unei coaliții care să le permită să formeze un guvern majoritar. Cabinetul de miniștri, care a rămas, a fost format de către partidul democratic, opozant politic al președintelui Dodon.
La 7 iunie, Curtea Constituțională a țării a obligat Președintele Republicii Moldova să dizolve parlamentul, din cauza faptului că nu a putut forma un guvern în termen de trei luni. Cu toate acestea, Igor Dodon a refuzat să semneze decretul corespunzător.
La 8 iunie, socialiștii și ACUM au reușit să ajungă la un acord, după care au început formarea guvernului. În total, ei controlează 61 din 101 de locuri din parlament. Maia Sandu, liderul partidului „Acțiune și solidaritate” (14 locuri în parlament, inclus în blocul ACUM), ar trebui să devină prim-ministru al țării. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a declarat ilegala decizia parlamentarilor.