Hot News
Cel mai ”ermetic” minister al Rusiei
06/06
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XLI): Vise neîmplinite
07/06

Vladimir Putin la Forumul Economic de la St.Petersburg

Foto: reseauinternational.net

Prezent la Forumul Economic Mondial de la St.Petersburg, președintele Vladimir Putin a participat la o întâlnire cu șefii agențiilor internaționale de presă. Iată câteva dintre declarațiile acestuia:

Rusia și OPEC

Rusia nu intenționează să adere la OPEC, dar va continua colaborarea cu această organizație și va adopta decizii bine consolidate, a spus Putin. ”Nu ne-am propus să intrăm în OPEC, dar s-a creat un anumit mecanism de colaborare, iar deciziile vor fi consolidate”, a subliniat liderul de la Kremlin.

”Există divergențe – o interpretare diferită a ceea ce înseamnă prețul corect. De exemplu, Arabia Saudită și-ar dori ca prețul să fie cât mai sus, dar nouă nu ne trebuie așa ceva. Industria rusă de prelucrare nu este interesată de prețuri mari la petrol”, a asigurat Putin, adăugând că bugetul de stat pornește de la prețul de 40 de dolari/ baril.

Tratatul START-3

Cele mai noi realizări ale Rusiei în domeniul militar au capacitatea de a apăra țara chiar și în situația în care Tratatul START-3 și-ar înceta existența. Moscova a făcut un important pas înainte, devansându-și concurenții în privința creării unor sisteme de arme hipersonice.
Putin a menționat că, dacă tratatul nu va fi prelungit, în 2021, ”nu vor mai exista nici un fel de instrumente care să restricționeze cursa înarmării”.

În același timp, președintele a spus că ultima convorbire telefonică purtată cu președintele Donald Trump i-a insuflat un oarecare optimism. Liderii au fost de acord că banii cheltuiți pentru cursa înarmării ar putea fi direcționați spre alte obiective. Putin a mai propus demararea de negocieri internaționale pe această temă. În opinia lui, la aceste discuții ar trebui să participe toate țările care dețin arme nucleare.

Despre Japonia

Încheierea unui tratat de pace între Moscova și Tokyo este împiedicat de colaborarea dintre SUA și Japonia în domeniul militar.
”Într-adevăr, într-o mare măsură are legătură cu colaborarea militară a Japoniei cu Statele Unite”, a subliniat șeful statului.

Rusia și UE

Rusia nu are nevoie de o Europă slabă. Putin a anunțat că Moscova va păstra în euro 40% din rezervele valutare ale țării, iar Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial și economic al Rusiei.

Dacă Parlamentul European va începe să anuleze restricțiile îndreptate împotriva Rusiei, Moscova este gata să procedeze la fel.
În același timp, Putin nu crede că Italia va face ceva pentru a atenua sancțiunile aplicate Rusiei de către UE.
Președintele a evidențiat, de asemenea, activizarea cooperării țării sale cu Bulgaria, în toate direcțiile.

Rusia și Marea Britanie

Liderul rus a cerut Londrei să întoarcă pagina legată de spioni și atentate. Vorbind despre cazul fostului agent GRU, Serghei
Skripal, președintele a arătat că nu Rusia a spionat împotriva Marii Britanii. ”Este agentul vostru, nu al nostru, ceea ce înseamnă că voi ați spionat împotriva noastră”, a spus liderul rus.

În opinia președintelui, mult mai importantă este, pentru ambele părți, rezolvarea problemelor globale, nu jocul de-a serviciile speciale.

Despre Venezuela

Rusia consideră inacceptabil amestecul în treburile Venezuelei și în treburile altor țări. Chiar și cei care îl critică pe Maduro nu susțin o soluție militară de rezolvare a crizei din această republică.

Putin a arătat că exemplele Libiei și Irakului confirmă consecințele negative ale metodelor de forță. Putin a mai spus, că Rusia nu înființează în Venezuela baze miliare, ci își onorează doar obligațiile ce decurg din contractele din domeniul colaborării militare.
Președintele a subliniat că datoria Venezuelei față de Rusia se ridică la 3,5 miliarde de dolari, iar Caracasul o plătește conștiincios.

Criza din Iran

Rusia nu este de acord cu acțiunile SUA în privința Iranului și cheamă la un dialog normal. Președintele consideră că toate pretențiile față de Teheran pot fi analizate, fără încălcarea înțelegerilor deja convenite.

Putin s-a declarat îngrijorat de faptul că metodele folosite de Washington, în această chestiune, pot duce la ”cea mai din urmă linie”.

Mijloacele de comunicații internaționale

Putin a propus Statelor Unite și altor țări să pună la punct reguli de utilizare a resurselor moderne de comunicații în relațiile lor. După cum a declarat președintele, ”mijloacele, necontrolate de autoritățile oficiale, de influență a unuia asupra celuilalt, sunt prezente în exces în marea majoritate a țărilor”.

Președintele a îndemnat la înțelegere în privința regulilor de comportament și la obligații reciproce în această chestiune.
El a asigurat, de asemenea, că Rusia nu se amestecă și nu intenționează să se amestece în alegerile din SUA. ”Nu ne-am amestecat, nu ne amestecăm și nu ne vom amesteca în nici un fel în alegeri. Este poziția noastră principială”, a spus șeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3019528