”Mingea este în terenul lor”: Ce vrea Moscova de la Kiev
02/06Tomsk – Pitești: O vizită academică
02/06Mitropolitul Ilarion, despre autocefalia Bisericii Ucrainene
Biserica Ortodoxă Rusă speră că formatul consultărilor interortodoxe va constitui un instrument mai eficient de soluționare a problemei autocefaliei Bisericii Ucrainene decât apelurile lansate către Patriarhul Constantinopolului, care s-a autodistanțat de problemele lumii ortodoxe. Este declarația făcută de președintele Direcției de Relații Externe a Patriarhiei Moscovei, mitropolitul de Volokolamsk, Ilarion (în foto).
”Apreciem pozitiv misiunea de intermediere asumată, din proprie inițiativă, de către arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom al II-lea”, a spus mitropolitul. ”Până de curând, în Biserica Ortodoxă a funcționat, de comun acord, un centru de coordonare, în persoana Patriarhului Constantinopolului, dar Patriarhul Constantinopolului a decis să se autoizoleze și să se îndepărteze de rezolvarea problemelor inter-ortodoxe”, a continuat el.
Mitropolitul Ilarion și-a exprimat speranța că noul format ce prinde treptat contur, va da, cu timpul, rezultate. ”Sperăm că înțelegerea inter-ortodoxă, ce transpare acum în pozițiile bisericilor ortodoxe locale, va fi păstrată”, a arătat el.
Șeful Direcției de Relații Externe a Bisericii Ortodoxe Ruse consideră că pocăința rămâne singura cale de readucere a schismaticilor în sânul bisericii canonice. ”În primul rând, schismaticii se căiesc pentru păcatul sciziunii, iar, în al doilea rând, ei primesc hirotonisirea canonică legală. Persoanele primite de Patriarhul Constantinopolului în comunicarea bisericească și care au primit tomos, nu au o hirotonisire canonică, printre ei numărându-se descendenți dintre cei care s-au proclamat singuri episcopi. Ceea ce a făcut Patriarhul Constantinopolului nu se înscrie în nici o logică canonică. Tocmai de aceea, nici Biserica Ortodoxă Rusă nu a acceptat aceste fapte, nici alte biserici locale”, a adăugat mitropolitul Ilarion.