Premieră. Drona invizibilă ”Ohotnik” s-a ridicat în aer
26/05Ucraina a estimat pierderi economice din cauza conflictului cu Federația Rusă
27/05Spărgător de gheață nuclear, ”Ural”, lansat la apă
Ceremonia oficială de lansare la apă a celui de-al treilea spărgător de gheață, din proiectul 22220 Ural, s-a desfășurat, sâmbătă, la Uzina Baltiiski, din Sankt Petersburg, informează corespondentul agenției TASS.
”Astăzi, lansăm a treia navă, a doua de serie, din proiectul 22220 Ural. Speranța noastră de a exploata Calea Maritimă de Nord este legată tocmai de aceste nave. Este o navă principial nouă”, a declarat, la ceremonie, vicepremierul rus, Iuri Borisov.
Potrivi directorului general al societății Uzina Baltiiski, Aleksei Kadilov, spărgătoarele de gheață din această categorie folosesc un reactor atomic modular, considerabil mai puternic decât cel de la predecesoarele din proiectul 2220, dar și un nou sistem autohton de motor electric.
”Dar, cel mai important element este noua turbină, care va asigura funcționarea navei timp de 40 de ani. Nivelul de localizare a navei este de 95% exprimat în costuri”, a declarat el pentru jurnaliști.
Spărgătoarele de gheață universale, din proiectul 22220, trebuie să devină cele mai puternice spărgătoare de gheață din lume. Pe lângă ”Ural”, la uzina din Sank-Petersburg se construiesc, de asemenea, navele ”Arktika” și ”Sibir”, din aceeași familie.
După finalizarea lucrărilor la ambarcațiunile din acest proiect, ele trebuie să asigure o navigație permanentă în Arctica. Ele vor putea însoți caravane de nave, spărgând învelișul de gheață de până la trei metri. De asemenea, spărgătoarele vor însoți navele cu hidrocarburile de la zăcămintele Iamal și Gîdansk, spre piețele din regiunea Asia-Pacific.