Moscova este interesată de normalizarea relațiilor cu Washingtonul, pe baza respectului reciproc, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la conferința de presă comună care a încheiat negocierile de marți cu secretarul de stat american, Mike Pompeo.
”Rusia este interesată de normalizarea dialogului dintre noi. Suntem convinși că acest lucru este perfect posibil și real, dacă lucrurile vor evolua în spiritul respectului reciproc și ținând cont de interesele fiecăruia”, a arătat șeful MAE rus.
Potrivit spuselor sale, Rusia și Statele Unite consideră importantă restabilirea canalelor de comunicare bilaterală, înghețate în ultimul timp. ”Amândoi am fost de acord că este importantă restabilirea canalelor de comunicare. În ultimul timp, aceste canale au fost înghețate, inclusiv și nu într-o mică măsură, din cauza valului de acuzații nefondate lansate la adresa noastră, de încercare de a influența rezultatele alegerilor americane, ba chiar de existența unui complot între noi și înalți responsabili din actuala administrație SUA”, a spus Lavrov, citat de agenția TASS.
”Având în vedere că este vorba de două dintre cele mai mari puteri nucleare, starea de tensiune dintre Rusia și SUA exercită, în mod inevitabil, o influență negativă asupra situației generale la nivel mondial și, de aceea, am convenit că trebuie depuse eforturi pentru a întreprinde pași concreți de corectare a situației create”, a subliniat Lavrov. Rusia este interesată de normalizarea dialogului dintre noi. Suntem convinși că acest lucru este perfect posibil și real, dacă lucrurile vor evolua în spiritul respectului reciproc și ținând cont de interesele fiecăruia”.
Acuzații de ingerință
În opinia lui Lavrov, publicarea raportului procurorului special al SUA, Robert Mueller, va permite calmarea spiritelor și, astfel, va ajuta la stabilirea unui dialog constructiv între Moscova și Washington. ”Sper că, după publicarea recentului raport al procurorului special, Robert Mueller, patimile de peste Ocean se vor domoli și că, în sfârșit, vom reuși să progresăm pe calea stabilirii unei cooperări mult mai constructive și a unui dialog profesionist între Rusia și SUA”, a arătat șeful diplomației de la Kremlin.
Lavrov a subliniat că nu există fapte concrete privind ingerința Rusiei în alegerile americane din 2016. ”Faptele arată că nu există nici un fel de dovezi privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA”, a subliniat ministrul. Lavrov a anunțat că a predat colegului american o copie a articolului publicat în 1987 cu referire la avertismentul privind o posibilă ingerință a URSS în alegerile prezidențiale din SUA, din 1988. ”Printre altele, articolului face, pentru prima dată, referire la ambițiile politice ale lui Donald Trump, pe atunci un om de afaceri de succes”, a atras atenția ministrul rus.
”Tema ingerinței poate fi discutată la nesfârșit, dar, până când pe masă nu vor exista fapte concrete, nu vom putea discuta ca oamenii maturi”, a concluzionat Lavrov.
Propunere de dialog
Șeful diplomației ruse a arătat, de asemenea, că depășirea neîncrederii reciproce și formarea unei colaborări durabile între Rusia și SUA devin posibile prin crearea unui consiliu de expertiză neguvernamental.
”Dintre rezultatele pozitive, am evidențiat reluarea, în decembrie anul trecut, a activității dialogului nostru bilateral de combatere a terorismului”, la nivelul adjuncților șefilor departamentelor de politică externă. Un pas bun dar, desigur, insuficient. Sperăm că vom reuși să transpunem în viață și alte idei. În primul rând, eu aș evidenția necesitatea înființării unui consiliu de expertiză neguvernamental, format din politologici cunoscuți, foști militari, diplomați, specialiști în relații bilaterale. Privind lucrurile din afară, ei ar putea stabili cum să depășim neîncrederea reciprocă acumulată, în primul rând, pentru o interpretare corectă a acțiunilor celuilalt în domeniul apărării și pentru evitarea cursei înarmării, dar, în perspectivă, și pentru formarea unei colaborări durabile în alte domenii”, a explicat Lavrov.
Tratatul START
Rusia consideră că poate ajunge la o înțelegere cu SUA în privința prelungirii Tratatului de reducere a armamentului strategic ofensiv (START-3), crede șeful MAE rus. ”Pornim de la faptul că ne putem înțelege în cadrul unei comisii comune consultative”, a precizat el, adăugând că Moscova este îngrijorată în legătură cu reechiparea, de către Washington, a submarinelor și bombardierelor capabile să transporte arme nucleare.
În plus, Moscova se pronunță în favoarea reluării dialogului profesionist cu Washingtonul pentru tot ceea ce înseamnă controlul armamentelor. ”Am acordat o atenție deosebită chestiunilor legate de stabilitatea strategică, am analizat situația creată în jurul Tratatului privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune, am vorbit despre perspectivele Tratatului legat de armamentul strategic ofensiv, al cărui prim termen de valabilitate expiră în februarie 2021, iar noi suntem interesați de reluarea unui dialog profesionist concret pe tot ceea ce înseamnă controlul armamentelor”, a arătat șeful diplomației de la Moscova.
”Sper că această înțelegere va fi pozitiv recepționată de ambele noastre popoare și de comunitatea internațională, în ansamblul ei”, a adăugat Lavrov.
”În ceea ce privește situația din Ucraina, există rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, care a aprobat acordurile de la Minsk și noi sperăm că noua conducere a Ucrainei își va putea defini poziția legată de aceste acorduri, pornind de la convingerea că nu există alternativă pentru reglementarea politică a acestei crize ucrainene interne”, a continuat Lavrov.
Cooperarea în afaceri
Înființarea unui consiliu bilateral de afaceri, cu participarea reprezentanților marelui business privat, ar putea ajuta la formarea unor condiții confortabile pentru o colaborare reciproc avantajoasă, consideră Lavrov. ”Am analizat pașii care au capacitatea de a imprima un impuls dezvoltării pozitive a relațiilor ruso-americane. I-am înmânat Secretarului de Stat un memorandum. Sper ca ideile noastre să fie analizate la Washington”, a încheiat ministrul rus al afacerilor externe.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.