Hot News
Destinații turistice: Perla Mării Negre, Ialta
09/05
În Piața Roșie din Moscova, a avut loc parada militară de Ziua Victoriei
09/05

Zaharova: Olanda încearcă să ascundă probe

Foto: RIA Novosti

Autoritățile olandeze încearcă să nu dezvăluie informații importante legate de prăbușirea, în estul Ucrainei, a avionului Boeing, aparținând companiei aeriene malaeziene, străduindu-se să scoată basma curată autoritățile de la Kiev și aruncând întreaga vină pe umerii Rusiei. Este ceea ce a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

Avionul de pasageri, aparținând transportatorului Malaysia Airlines, care efectua cursa MH17 din Amsterdam la Kuala Lumpur, s-a prăbușit la 17 iulie 2014, în estul Ucrainei, regiunea Donețk. În urma catastrofei și-au pierdut viața 298 de oameni, cetățeni ai 10 țări. În pofida intenselor acțiuni militare de la sol, Kievul nu a închis spațiul aerian al Donețk-ului pentru cursele internaționale de pasageri.

”Lipsa dorinței ferme de a face publică întreaga corespondență de serviciu (referitoare la prăbușire, între departamentele olandeze corespunzătoare) conduce la gândul că, Regatul Olandei vrea să ascundă informații dintre cele mai importante, capabile să facă lumină în acest dezastru aviatic, intenționând, totodată, să scoată cu orice preț basma curată autoritățile de la Kiev și să arunce întreaga responsabilitate pe umerii Rusiei”, a subliniat diplomatul.

În plus, a continuat Zaharova, unii deputați olandezi se întreabă, cât se poate de rezonabil, dacă autoritățile de la Kiev chiar nu puteau ști că ”neînchiderea spațiului aerian deasupra unei zone de acțiune militară reprezintă o amenințare la adresa securității aviației civile”.

Pentru elucidarea circumstanțelor acestei catastrofe, a fost creat un Grup comun de investigații, constituit din reprezentanți ai Australiei, Belgiei, Malaeziei, Olandei și Ucrainei. La 24 mai, anul trecut, experții au publicat un raport interimar, afirmând că lansatorul de rachete anti-aeriene ar fi putut fi adus din Rusia și să ”aparțină brigăzii 53, de lângă Kursk”, amintește TASS.

În Rusia, acuzațiile Grupului comun de investigații au fost respinse. În special, Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că nici măcar un singur sistem de rachete antiaeriene aparținând Forțelor Armate nu a trecut vreodată frontiera ruso-ucraineană. În plus, reprezentanții Ministerului Rus al Apărării au relatat că au reușit să identifice racheta lansată spre Boeing-ul din Malaezia și să stabilească faptul că aceasta a fost livrată trupelor de pe teritoriul Ucrainei, în 1986 și nu s-a mai întors în Rusia, de atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978655