Lavrov: Este posibilă o întâlnire între Putin și Trump
07/05Valentin Vasilescu: Generalii venezueleni, obiectul atenției maxime din partea americanilor
07/05Kosaciov: Poziția Germaniei și criza dintre Rusia și APCE
Șeful comisiei senatoriale pentru politică externă, Konstantin Kosaciov, a declarat că Rusia dorește dezvoltarea contactelor cu parlamentul Germaniei, evidențiind, totodată, rolul deosebit al poziției pe care Berlinul o are în depășirea crizei dintre Rusia și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, APCE.
”Pe lista mea, cu subiectele ce trebuie dezbătute, figurează viitorul Consiliului Europei (ca organizație paneuropeană) și căile de depășire a crizei relațiilor dintre Parlamentul Rusiei și Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei. Fără îndoială, de poziția Germaniei depind, în acest caz, foarte multe”, a spus Kosaciov la întrevederea sa, de luni, cu șeful departamentului politic al MAE german, Jens Ploetner.
Potrivit spuselor sale, ”Rusia dă o înaltă apreciere rolului Germaniei în treburile internaționale”, în pofida divergențelor dintre cele două țări, într-o serie de importante chestiuni de politică externă. Senatorul a precizat că, în aceste chestiuni, dialogul dintre Rusia și Germania nu a încetat niciodată, „rezultatele fiind, destul de des, cele dorite”.
Dintre temele dezbaterii bilaterale, Kosaciov a evidențiat situația din Ucraina și posibilitatea unei contribuții mai active a formatului Normandia în realizarea acordurilor de la Minsk, relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană, în contextul politicii de sancțiuni a UE.
În plus, el a subliniat ”marile probleme de la nivel global, unde poziția Statelor Unite ridică, în ultimul timp, tot mai multe semne de întrebare”. Kosaciov a arătat că, printre altele, este vorba despre soarta acordului nuclear iranian, situația din Orientul Mijlociu, din Siria și aspectele legate de programul nuclear nord-coreean. ”Și, trebuie potrivite ceasurile”, a spus șeful comisiei de politică externă a Senatului rus.
El a arătat că dialogul interdepartamental între Rusia și Germania este dezvoltat și s-a declarat dispus pentru o intensificare a contactelor.
”Camera superioară a parlamentului german nu are, după cum se știe, anumite prerogative constituționale în domeniul politicii externe, motiv pentru care dialogul se derulează, în principal, pe linia camerei inferioare. La noi, ca și la Consiliul Europei, este ceva mai complicat cu partenerii, dar suntem pregătiți pentru aceste contacte, iar ei sunt interesați să le dezvoltăm. Mi-aș dori să confirm, o dată în plus (și prin dumneavoastră) această disponibilitate”, a spus senatorul rus.
TASS amintește că, în aprilie 2014, delegația rusă la APCE a fost privată de dreptul de vot, pe fondul evenimentelor din Ucraina și din Crimeea.