Pentru ce folosesc rușii internetul
06/05Lavrov va discuta cu Pompeo despre Venezuela, dar, nu numai
06/05Țar, vodcă și izbe de lemn. Ce cred străinii că vor vedea în Rusia
Blogger-ul și organizatorul de trasee turistice prin Rusia, pentru străini, Iulia Belova, a explicat de unde, în opinia vizitatorilor de peste mări și țări, provine vodca, unde trebuie să mergi în căutarea ”sufletului rus” și dacă există viață dincolo de Urali, scrie RIA Novosti.
Mulți străini m-au întrebat, la modul cel mai serios, cât de des beau vodcă și dacă nu curge la robinet. La fel de des mă întreabă ”dacă este viață în Siberia” și consideră că rușii sunt un popor foarte sever, dur. Unii chiar se tem de noi, spune Belova.
Ideea de a crea un blog i-a venit când lucra ca și translator la o companie străină, unde a fost uimită de lipsa de respect la adresa Rusiei. ”Am hotărât că trebuie să povestesc străinilor despre această țară, despre tradițiile ei, să le arăt locurile interesante și să spulber stereotipurile. Am scris în engleză și în franceză, dar am supărat o mulțime de oameni: de ce se scrie doar în limbi străine despre Rusia? Într-un final, a apărut și versiunea în limba rusă.
Deseori, străinii recunosc că Rusia îi atrage, unii o iubesc cu o dragoste parcă inexplicabilă. Îi atrage tot ceea ce are legătură cu țarii, satul rusesc cu structurile caselor lui de lemn, dar și cultura ortodoxă, arhitectura neobișnuită și bogată a catedralelor noastre.
Dacă străinii au o zi liberă pentru a ieși în afara Moscovei, ei doresc să ajungă la Serghiev Posad, cel mai apropiat oraș din Centura de Aur (traseul turistic). Eu, însă, le propun, cu satisfacție, Zvenigorod și Mănăstirea Savvino-Storojevsk, unde pot vizita camerele țarilor și pot gusta cvasul local. Dacă optează, totuși, pentru Serghiev Posad, includ obligatoriu în program vizitarea unui sat, unde pot vedea case cu ferestre încrustate și pot observa viața oamenilor simpli.
La Moscova, toți vizitează Kremlinul Izmailovski, dar, puțini știu că foarte aproape, pe o insulă artificială, se află conacul Izmailovo, de unde Petru I și-a lansat la apă primele nave. Acum, pe acolo se pot face promenade, pot fi admirate monumentele arhitecturii păstrate de-a lungul timpului, iar vara pot face plimbări cu barca.
Toți știu despre Galeriile Tretiakov, dar foarte puțini au auzit de Muzeul Vasnețov, unde renumitul pictor rus a trăit și a creat. Muzeul este amenajat într-un conac neobișnuit, colecția fiind formată din lucrările lui Viktor Mihailovici. În casă s-au păstrat aranjamentul inițial și mobila realizată după schițele artistului.
Puțini străini au auzit și de conacul Kolomenskoe, deși acolo se află „sufletul rus” și atmosfera Rusiei de dinainte de Țarul Petru. Alt loc din capitală, drag mie, este conacul Kuskovo și parcul lui care îmi amintesc de Palatul Peterhof, de lângă St.Petersburg.