Putin: ”rușii și ucrainenii sunt, de fapt, același popor”
30/04Nord Stream-2: Europa va economisi 8 miliarde de euro
30/04Corneliu Vlad: Moscova și Beijingul au proiecte eurasiatice complementare
Corneliu VLAD
Remarca recentă a unor comentatori politici de la Moscova că politica externă a Federației Ruse ar fi căpătat o “fixație occidentală” a primit o infirmare promptă – și chiar la nivelul de vârf – prin întâlnirea din Extremul Orient al Rusiei dintre președintele Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un și, mai ales, prin participarea liderului de la Kremlin la cel de-al doilea summit al Forumului Inițiativei ”O Centură, Un Drum”, de la Beijing.
Întâlnirea din capitala Chinei, la care au participat aproape 40 de șefi de stat și de guvern și circa două mii de participanți a prilejuit președintelui Putin o evaluare a amplului și temerarului proiect transcontinental al Bejingului, dar în același timp aprecierea semnificației sale geopolitice atât la scară planetară cât și fixarea sa în contextul proiectelor în curs de elaborare și desfășurare la scară eurasiatică și în zona Asia-Pacific.
Președintele Putin a clarificat nedumeririle unor analiști care tot încearcă, de câțiva ani, să relaționeze strategiile și politicile Moscovei și Beijingului în vastul areal eurasiatic. Rusia – a spus președintele – a subliniat în repetate rânduri că inițiativa președintelui R.P.Chineze ”O Centură, Un Drum” se armonizează cu ideea Rusiei de stabilire a unui Mare Parteneriat Eurasiatic, un proiect menit să reunească formate de integrare și prin aceasta să promoveze o armonizare mai strânsă a diferitelor procese de integrare bilaterală și multilaterală care se desfășoară în prezent în Eurasia”.
Într-o asemenea viziune integratoare a spațiului eurasiatic, președintele Putin prefigurează într-un fel un nou pol (de fapt, un fel de … super-pol) de putere mondială, care ar conferi Eurasiei un “rol de model” menit să creeze “o agenda pozitivă și semnificativă pentru soluționarea problemelor internaționale stringente”. Iar un prim exemplu concret, evocat chiar în discursul de la Beijing al președintelui Putin, ar fi contracararea “riscurilor de fragmentare a peisajului global – politic, economic și tehnologic, de accentuare a protecționismului, prin restricțiile unilateral și ilegal impuse prin ignorarea Consiliului de Securitate al ONU și, mai grav, a războaielor comerciale, ca expresiile lor cele mai periculoase”.
Forumul de la Bejing a fost și un prilej pentru prezentarea formatului Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA), inițiat de Rusia, care va împlini cinci ani de activitate la 29 mai și din care mai fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan și Kîrgîzstan. UEEA și-a creat o piață comună și un spațiu digital comun și are noi proiecte pentru asigurarea liberei circulații a mărfurilor, serviciilor, capitalului și forței de muncă, pentru armonizarea politicilor monetare și fiscale, pentru intrarea în vigoare a Acordului de cooperare economică și comerț dintre UEEA și China, ca și pentru liberalizarea legăturilor cu alte state din spațiul eurasiatic.
Proiectul rusesc Marele Parteneriat Eurasiatic și proiectul chinezesc ”O Centură, Un Drum” și-au confirmat, prin Forumul de la Beijing, convergențele și complementaritățile, care se adaugă realizărilor și proiectelor comune puse până acum în mișcare. “Suntem uniți prin interese strategice, pe termen lung” – a dat asigurări președintele Putin la Beijing. Interesant este că în această exprimare publică a sa, consacrată exclusiv problemelor internaționale, liderul rus nu a pronunțat niciodată cuvântul America iar Uniunea Europeană a fost amintită doar o dată , în enumerarea partenerilor instituțiilor eurasiatice.