Registru pentru problemele mediului de afaceri
23/04Corneliu Vlad: Cunoașterea reciprocă, premisă a bunelor relații româno-ruse
23/04Trebuie depășită acalmia din negocierile privind Transnistria
Negocierile privind Transnistria nu trebuie să devină ”ostatic” al proceselor de politică internă; trebuie depășită acalmia și reluată practica deplasărilor în regiune a mediatorilor și observatorilor în format ”5+2”, a declarat, pentru agenția TASS, ambasadorul special, emisarul Rusiei la procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev.
Diplomatul a anunțat că, la începutul lunii aprilie, a fost în regiunea transnistreană și a avut câteva întâlniri importante la Chișinău și la Tiraspol, în cadrul cărora ”s-a procedat la un schimb de păreri, privind starea actuală a procesului de reglementare transnistreană și dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului”.
”Am atras atenția părților asupra caracterului contraproductiv al reducerii în intensitate a tratativelor: ultima întâlnire în format ”5+2” a avut loc cam cu un an în urmă, iar ultima întâlnire în format ”1+1” (părțile conflictuale, n.r.) – în octombrie anul trecut. Desigur, mă puteți contrazice, explicând această acalmie prin motive obiective. Dar, sunt convins că o problemă atât de complexă, cum este reglementarea transnistreană, nu trebuie să devină ostatica unor procese de politică internă”.
”În calitate de prim pas, cred că ar trebui reluarea practicii deplasărilor în regiune a delegațiilor de mediatori și observatori în format ”5+2”. Astfel de deplasări se efectuau anual până în 2017 și îi ajutau pe mediatori și observatori să-și formeze o imagine reală despre situația din zonă, contribuind, totodată, la rezolvarea de către părți a unor probleme practice. Misiunea OSCE din Moldova deține experiență în organizarea unor astfel de deplasări și, din câte înțeleg, un punct de vedere similar există atât de partea moldoveană, cât și de cea transnistreană”.
”Singura soluție a problemei transnistrene, subliniez, a problemei, nu a conflictului, rezidă într-un compromis rațional și echilibrat, care să fie acceptat de populația de pe malurile stâng și drept ale Nistrului. Pot să repet ceea ce am spus de nenumărate ori: cheia rezolvării problemelor transnistrene nu se află la Moscova, Bruxelles sau Washington. Cheia este la Chișinău și la Tiraspol”, a subliniat diplomatul.