Categories: Comentarii

Propunerea Rusiei privind războiul nuclear, ignorată de SUA

Rusia a propus Statelor Unite să elimine posibilitatea unui război nuclear. Politologul Vladimir Kireev a comentat, pentru postul de radio ”Sputnik”, în ce situație un astfel de acord ar putea fi încheiat.

Rusia a propus Statelor Unite încheierea unui tratat privind inadmisibilitatea unui război nuclear, dar nu a primit nici un răspuns, a anunțat cotidianul Kommersant, citând surse proprii. Potrivit publicației, Moscova a transmis proiectul de document Washingtonului, în octombrie 2018. În text se preciza, printre altele, că într-un război nuclear nu pot fi învingători, de aceea ”el nu trebuie să înceapă niciodată”.

Partea rusă a propus să fie precizate toate măsurile necesare pentru a preveni folosirea, intenționată sau întâmplătoare, a armei atomice. Moscova a așteptat un răspuns o jumătate de an. Contactat de Kommersant, purtătorul de cuvânt al ambasadei SUA în Rusia a declarat că Washingtonul va continua să susțină ideea ”unui control eficient al arsenalelor”.

”Dacă Rusia dă dovadă de viziune profundă în deciziile ei, SUA traversează o perioadă de transformare a sistemului lor politic, iar responsabilitatea pentru apărarea intereselor lor a suferit mult în momentul de față. Calitatea elitelor politice a scăzut, lipsește o viziune strategică a situației. Practic, singurul politician al Statelor Unite, care poate privi în perspectivă, este Donald Trump, dar, el este izolat. Toate celelalte forțe politice au decăzut până la confruntarea din interiorul sistemului lor, adică nu văd mai departe de nivelul luptei tactice pentru funcții în Senat și în Congres, ceea ce îi împiedică să evalueze situația din lume, să vadă viitorul propriei lor țări”, crede Vladimir Kireev.

În opinia lui, toate astea ar putea avea consecințe catastrofale. ”Politicienii americani nu își pot asuma responsabilitatea pentru o evaluare a amenințărilor generate de arma nucleară, nu pot face declarații impopulare, precum necesitatea restricționării utilizării armei atomice, de a se înțelege cu Rusia și China în privința neutilizării ei. Pot exista două situații: fie se va întâmpla ceva ireparabil și SUA vor recurge la arma nucleară, fie acolo va avea loc o transformare politică, iar la putere va veni o nouă elită politică. SUA vor lua, din nou, sub control propria situație, își vor asuma responsabilitatea pentru politica lor”, a concluzionat Vladimir Kireev.

La rândul său, politologul Viktor Olevici, de la Centrul pentru politică actuală, a apreciat, pentru ”Izvestia”, că SUA nu au reacționat la propunerea Rusiei de a încheia un acord de interzicere a unui război nuclear, pentru că Washingtonul nu este interesat de un amplu dialog cu Moscova privind stabilitatea strategică.

RIA Novosti amintește că, la începutul lunii februarie, SUA au acuzat Rusia de încălcarea Tratatului privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF) și au anunțat demararea procesului de retragere din acord. Președintele Rusiei a declarat că Moscova va răspunde în oglindă și și-a stopat participarea la tratat.

Foto: YouTube.com

owner

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

16 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

17 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

19 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

20 de ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.