Intersecții cu plată: soluție pentru decongestionarea traficului
17/04Un grup rock format din roboți
18/04Compania Gazprom, condamnată la negocieri cu Danemarca
Cotidianul Kommersant crede că decizia autorităților din Danemarca de a întârzia eliberarea permisiunii pentru gazoductul Nord Stream-2 va obliga Gazprom să accepte să transporte prin Ucraina un volum mai mare de gaze naturale decât și-a planificat inițial compania rusă.
Danemarca a rămas singura țară care nu a permis realizarea gazoductului Nord Stream-2 pe teritoriul ei. Rusia, Finlanda, Suedia și Germania au fost de acord cu construirea conductei. Să anunți că Nord Stream-2 nu va fi gata până la 1 ianuarie 2020 este încă prematur, crede Danila Bocikariov, de la institutul Est-Vest. ”Cred că acest lucru va deveni evident, dacă danezii nu vor da undă verde până la începutul toamnei”, a adăugat expertul.
Totuși, chiar dacă nu vor fi respectate termenele de dare în exploatare a gazoductului, Gazprom își va onora obligațiile în privința livrărilor de gaze în Europa, subliniază Kommersant. Dar, apreciază cotidianul, scenariul de reducere a tranzitului prin Ucraina nu va putea fi realizat nici dacă va fi pus în funcțiune al doilea tronson al gazoductului Turkish Stream.
Bocikariov consideră că, prin atitudinea ei, Danemarca vrea, de fapt, să întărească poziția Ucrainei pentru viitoarele negocieri cu Gazprom, în privința tranzitului. În același timp, analistul este convins că, într-un final, danezii vor permite construirea Nord-Stream în apele lor teritoriale din Marea Baltică.
În caz contrar, Copenhaga se va confrunta cu o înrăutățire considerabilă a relațiilor cu Moscova și cu Berlinul și este greu de presupus că Danemarca va merge cu acest risc, doar de dragul unui proiect de care nu este legată în mod direct, a apreciat expertul.