Lumea cazacilor, pe scena Sălii Palatului
16/04Rusia, gata să ajute la reconstrucția Catedralei Notre-Dame
17/04Corneliu Vlad: Moscova reafirmă că lumea nu e doar Occidentul
Corneliu Vlad
Politologii ruși par să se fi angajat într-o adevărată “primăvară geopolitică” și propun – inclusiv Moscovei oficiale – o nouă viziune asupra lumii iar de aici și noi abordări, noi accente în politica externă a Federației Ruse. Președintele de onoare al Consilului rus de politică externă, Serghei Karaganov, anunța zilele trecute că la sesiunea din acest an a Consiliului una dintre temele dezbătute “va fi foarte critică la adresa politicii noastre externe”. El dădea si un fir de explicație: “Învingem și câștigăm, dar am epuizat vechiul potențial și batem pasul pe loc”. Altfel spus, pledează pentru o nouă viziune, o nouă abordare, poate chiar o nouă politică. Incitantă, dar nu prea lămuritoare provocare. Și el mai făcea o constatare, formulată de data aceasta în termeni întrucâtva mai concreți: “Toți se ocupă de orice le trece prin cap. Trump se ocupă de programul America First, alții de altceva, iar în ansamblul ei, omenirea nu se ocupă de problemele globale”. De aici, concluzia că “trebuie să schimbăm gândirea”.
Într-o manieră oarecum asemănătoare, cunoscutul politolog Feodor Lukianov pornea de la constatarea că tratarea problemelor lumii, la nivel oficial și neoficial, este “incredibil de încremenită” pe două fixații: 1. Comentarea la nesfârșit a marilor mutații geopolitice de acum trei decenii și 2. Preeminența acordată în politica externă “vectorului occidental”. Greșit, spune Lukianov, căci 1. În 30 de ani lumea s-a schimbat radical, drept care “subiectul și-a pierdut sensul” și 2. “Occidentul nu mai e partea determinantă a lumii, ca acum 15 ani”. Nici de un nou război rece nu mai poate fi vorba, susține Lukianov, căci acum, “noii jucători nu se grăbesc să decidă cu cine sunt – cu SUA, cu Rusia sau cu altcineva. Ei vor să joace un rol independent”. Oricum, “viziunea occidentală încetează să mai domine, iar noii jucători introduc viziunea lor”. Viziunea unei lumii interdependente global, multipolare, care – atrage atenția politologul rus – “deschide noi oportunități Rusiei, dar nu oferă garanții și sporește imens nesiguranța”.
Pentru o viziune și o acțiune de politică externă care să nu mai privilegieze excesiv rolul și relațiile cu lumea occidentală pledează și Aleksei Pușkov, deopotrivă om politic și politolog, în calitatea sa de președinte al Comisiei parlamentare pentru politică informațională. “Haideți să nu reducem totul la țările UE și NATO, care nu sunt decât 35-36 de state. Lumea este mult mai largă” – afirmă el și citează în sprijin China, India, Orientul arab, Republica Sud-Africană, Mexicul. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov chiar a declarat ironic odată că și-ar dori puțină izolare, după atâtea vizite și convorbiri prin lume.
Deschiderea spre lume, spre problematica globală, spre multipolaritate se configurează ca un deziderat imperativ tot mai consistent la Moscova și în cadrul acestui demers pragmatic și realist, două elemente concrete justifică stringența:1. Trei decenii de la dezintegrarea URSS și a blocului comunist și 2. Politica de sancțiuni și încercările de izolare a Rusiei în plan internațional. Replica parlamentarului Aleksei Pușkov la aceste sfidări este laconică, autocritică, dar neiertătoare: “Deseori privim lumea prin prisma Occidentului”.