Primii oameni ai statului, responsabili, miniștri și parlamentari și-au publicat declarațiile de venit pentru 2018. Într-un comentariu pe această temă, cotidianul economic ”Vedomosti” scrie, printre altele, că folosul de pe urma acestui demers este îndoielnic. Mai mult, experții consultați de ”Vedomosti” cred că, dimpotrivă, publicarea acestor declarații face mai mult rău.
Autorul articolului este de părere că declarațiile de venit ale funcționarilor și legiuitorilor și-au pierdut sensul inițial, acela de metodă de vindecare a societății de corupție. În opinia lui, aceste dezvăluiri nu mai constituie o confirmare a respectării regulilor anticorupție, așa cum s-a dorit, fiind mai degrabă percepute ca o ocolire a normelor. ”Datele din declarații sunt seci și singurul lucru pe care opinia publică îl poate afla este suma pe care funcționarul statului a decis să o arate”, apreciază ”Vedomosti”.
”Declarațiile au fost gândite ca o modalitate de a crește încrederea alegătorilor. Întrebarea este însă dacă aceste declarații nu ascund semnele unei îmbogățiri ilegale a funcționarilor? O întrebare la care declarațiile nu răspund. Pentru asta ar fi nevoie de informații privind cheltuielile, pe care funcționarii nu le publică, este nevoie de un organ independent, care să facă astfel de verificări”, consideră cotidianul citat.
”Sunt doar niște cifre”, a comentat directorul general adjunct al ”Transparency International”, Ilia Șumanov. Potrivit spuselor sale, nu există posibilitatea de a afla în ce măsură ele corespund realității. Venitul vicepremierului Iuri Trutnev (538,396 milioane ruble/ 7,5 milioane de euro – n.r) este frumos, ba chiar o cifră magică pentru omul de rând, din care nu reiese însă cum s-a format acest venit – nu există informații publice în acest sens. Aceeași situație și în cazul celorlalți funcționari, nu atât de bogați. Ar fi interesant de știut dacă statul cunoaște sursele lor de venit, se întreabă expertul.
”Sistemul declarațiilor reprezintă un instrument important în eradicarea corupției, dar el nu mai servește drept fundament pentru verificarea celor care întocmesc aceste documente, pentru demiterea lor pe motiv că nu mai prezintă încredere”, spune Șumanov.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.