Ce riscă Rusia în cazul altor sancțiuni?
15/04A fost numită cea mai populară melodie a Allei Pugaciova (VIDEO)
15/04Ucraina și NATO, speriate de Rusia în Marea Neagră
Expertul militar român, Valentin VASILESCU, este de părere că planurile ucrainene de a pătrunde prin Strâmtoarea Kerci, sub protecția navelor NATO, au eșuat. Kievul spera ca, folosindu-se de acest ”truc”, să păcălească Rusia, dar, la sfârșit, totul a ieșit invers, se spune în comentariul expertului, apărut în publicația PolitRos.
Este vorba despre exercițiile flotei militare a NATO ”Sea Shield 2019”, în cadrul căror au fost exersate proceduri de contracarare a submarinelor, a navelor de suprafață și a avioanelor din regiunea Mării Negre. În opinia lui Vasilescu, scenariul manevrelor a imitat o operațiune de reglementare a unei situații de criză.
În Ucraina, aceste manevre au fost percepute ca o posibilitate de a lansa o nouă provocare în Strâmtoarea Kerci. Dar, după cum constată expertul român, Flota din Marea Neagră a răspuns cu exercițiile ei nu mai puțin ample, procesând ”misiuni-școală în condițiile unei situații reale” și distrugând planurile Kievului.
La manevrele ”Sea Shield 2019” au luat parte, de asemenea, avioanele de luptă românești MiG-21 și ale aliaților, F-16, dar și 14 nave militare, printre care distrugătorul olandez Evertsen, fregatele: canadiană Toroton, spaniolă Santa Maria, turcă Gelibolu și nava auxiliară Var. În cadrul exercițiilor Flotei ruse din Marea Neagră, bombardierele de asalt Su-34, bombardierele frontale Su-24, avioanele de asalt Su-25SM și avioanele de luptă Su-30 au imitat o străpungere a scutului de protecție aeriană a navelor unui potențial inamic. De asemenea, au fost exersate manevre de capturare a navelor care încalcă granița de stat a Rusiei.
În opinia lui Vasilescu, scenariul exercițiilor rusești presupunea distrugerea a două nave dușmane (un distrugător și o fregată), care, ”prin proprietățile lor corespundeau navelor grupării militare marine a NATO, participante la Sea Shield”.
De asemenea, pe cerul de deasupra Mării Negre și-au făcut apariția bombardierele strategice supersonice rusești, purtătoare de rachete Tu-160, însoțite de avioanele de luptă multirol Su-27SM.
Manevrele rusești au avut scopul de a asigura protecția infrastructurii de coastă a Peninsulei Crimeea, dar și de a contracara grupările militare marine inamice din regiunea Mării Negre, spune expertul român. Potrivit aprecierilor sale, aceste exerciții constituie un semnal clar adresat forțelor NATO, pentru ca ele să nu se apropie de apele teritoriale ale Rusiei din Marea Neagră și care, după toate probabilitățile, au speriat și Ucraina, dar și echipajele navelor NATO.