The Wall Street Journal: un apel pentru revizuirea relațiilor cu Rusia
12/04Kremlinul a publicat declarațiile de venit
13/04Cosmonautica pilotată devine inutilă?
Spațiul cosmic trebuie studiat cu ajutorul roboților, nu a oamenilor, a declarat Viaceslav Dokuciaev, cercetător principal al Institutului pentru Cercetări Atomice al Academiei de Științe a Rusiei, pentru postul de radio ”Govorit Moskva”.
”Din punct de vedere științific, Stația spațială internațională este o pierdere de timp. Cosmonauții se ocupă, în principal, de propria lor supraviețuire și analizează cine le tot găurește zona lor locuibilă (un caz real întâmplat la ISS în 2018 n.r.). Se cheltuiesc miliarde de dolari, iar aportul științific este zero. De foarte mult timp, toate descoperirile se fac cu ajutorul roboților”, a spus omul de știință.
În opinia expertului, cele mai importante rezultate în studierea cosmosului au fost obținute de roboți. ”Momentan, omul nu are ce căuta în spațiu. Este nevoie de cosmonautică umană, dar numai pe bani privați. Iar statul trebuie să cheltuiască banii contribuabililor pentru știința adevărată”, a arătat specialistul.
În noiembrie 2018, șeful corporației ”Roskosmos”, Dmitri Rogozin, a relatat că Rusia intenționează să construiască pe suprafața Lunii o bază de lungă durată, unde cercetările să fie efectuate de roboți-avatari.
Postul de radio ”Govorit Moskva” amintește că, în martie 2011, Dokuciaev a stabilit că, teoretic, în interiorul găurii negre ar putea exista planete similare celor cunoscute pentru astronomi.