Peskov nu înțelege ce se întămplă cu încălțămintea
06/04Medvedev despre modificarea Constituției
07/04Igor Dodon: Patru scenarii pentru Moldova
Igor Dodon a vorbit, într-un interviu pentru agenția TASS, despre scenariile din negocierile de formare a guvernului în Moldova.
– În ultimele zile, o serie de mijloace de informare în masă locale și străine au scris că Moscova ”exercită presiuni” asupra președintelui Moldovei.
Igor Dodon: – Conducerea Rusiei nu a exercitat niciodată presiuni nici asupra mea, nici asupra Partidului Socialiștilor. Moscova întotdeauna s-a pronunțat pentru dezvoltarea unor relații de prietenie cu Moldova. Este in interesele popoarelor noastre, care au o istorie comună de veacuri. Firește, conducerii Rusiei nu îi este indiferentă situația din republică. Ei vor la Chișinău un guvern cu care poate fi dezvoltată colaborarea bilaterală, pentru a îmbunătăți viața cetățenilor din cele două state.
– Unele publicații evocă divergențe apărute între președintele Moldovei și Kremlin.
Igor Dodon: – Prostii. Înainte să devin președinte, dar și după, eu mereu am fost pentru dezvoltarea relațiile de parteneriat cu Rusia. O poziție pe care nu intenționez să o schimb. Invitând la negocieri partidele care au intrat în parlament, vreau să facilitez crearea unei majorități de guvernare și un guvern care să împărtășească poziția președintelui în promovarea politicii externe și care să acționeze în această direcție.
Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în relațiile dintre Rusia și Moldova nu mai poate continua. Și pentru că veni vorba, eu am avertizat în repetate rânduri fostul guvern și majoritatea parlamentară, atrăgându-le atenția că demersurile anti-rusești întreprinse de ei pentru a fi pe placul unor cercuri politice din Occident, nu aduce nimic bun.
– Cum decurg consultările?
Igor Dodon: – S-au creionat patru scenarii. Primul – socialiștii formează o majoritate de guvernământ cu blocul proeuropean de dreapta. Acum, primul căruia i s-a propus să înceapă negocieri, dar a refuzat. Al doilea scenariu – socialiștii formează majoritatea de guvernământ cu Partidul Democratic. Trei – negocierile eșuează, iar democrații aflați la guvernare formează un guvern minoritar, susținut de voturile deputaților-„fugari”, și continuă să conducă țara ca și înainte. Cred că Occidentul va aproba o astfel de putere în Moldova. Ca președinte, refuz să susțin un guvern format prin metode îndoielnice. Ca și înainte, ei vor căuta variante de trece peste capul șefului statului, folosind, în acest scop, Curtea Constituțională, pe care o controlează. Guvernul astfel format va continua să promoveze o politică anti-rusească, iar atunci socialiștii vor fi nevoiți să-și scoată susținătorii la proteste. Și așa destul de tensionată, situația din țară se va agrava. Și a patra variantă – dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate. În situația dată, mie mi se pare scenariul cel mai real.
– Alte scenarii nu sunt?
Igor Dodon: – Nu.
– Cum decurg negocierile cu Acum?
Igor Dodon: – Liderii lor se comportă mai mult decât ciudat. Mai întâi, au refuzat negocierile cu socialiștii. Apoi, au cerut funcții de conducere pentru liderii lor: Andrei Năstase – speaker-ul parlamentului și Maia Sandu, premier. Și susținere pentru pachetul lor de proiecte legislative ”anti-oligarhice”. După care au acceptat, totuși, invitația președintelui de a veni la consultări, dar, ajungând la reședință au refuzat, în mod demonstrativ, să-i strângă mâna.
– V-a jignit?
Igor Dodon: – Să lăsăm emoțiile, peste care trebuie să trecem de dragul intereselor țării. După prima întâlnire, i-am invitat să continuie consultările, dar au refuzat, astfel că la următoarea nu s-au mai prezentat. Reiese că, având numai 26 din cele 101 de mandate ale parlamentului, Acum vrea să obțină, cu mâinile socialiștilor, întreaga putere în țară, ocupând și funcția de speaker și pe cea de premier, obținând și susținere pentru proiectele lor de legi. Socialiștii ce-ar trebui să facă, să intre în opoziție?
– Unii experți au estimat că alianța cu Acum este periculoasă pentru socialiști.
Igor Dodon: – Este greu să ajungi la înțelegere cu ei. Socialiștii nu vor renunța niciodată la cursul lor față de apropiere de Rusia. Și niciodată nu vor fi de acord cu aderarea republicii la NATO, pentru care se pronunță Acum. Mulți dintre deputații, care au intrat în parlament din partea acestui bloc, cunoscuți pentru poziția lor anti-rusă, sunt adepți aprigi ai unirii cu România, vor autocefalia Bisericii Ortodoxe a Moldovei, ceea ce ar conduce la scindarea lumii credincioșilor. Unul dintre liderii acestui bloc are chiar un proces cu Mitropolia Moldovei și cu episcopul Marchel!
Toți înțeleg că socialiștii cu Acum nu vor putea guverna niciodată țara împreună. O posibilă colaborare poate fi doar temporară, pentru o perioadă scurtă de timp.
– Socialiștii au încercat să apropie pozițiile, le-au propus condițiile lor de colaborare?
Igor Dodon: – Ca președinte, eu nu particip la negocieri, dar din câte am aflat de la conducerea partidului, lui Sandu și Năstase li s-a propus ca, pentru început, să fie convenite principiile formării coaliției de guvernământ, care ar trebui, în opinia noastră, să promoveze o politică externă echilibrată. Și după aceea să se vorbească despre alegerea speaker-ului, formarea guvernului, votul asupra proiectelor de legi propuse de ei. Au refuzat categoric.
– Reiese că socialiștilor le este mai ușor să se înțeleagă cu democrații?
Igor Dodon: – Nu aș spune chiar așa, chiar dacă, în multe chestiuni de politică socio-economică, este, într-adevăr, mai ușor să găsești cu ei un limbaj comun. Dar, pe linie de politică externă, nu este simplu, chiar dacă partidul aflat la guvernare a adus, în ultimul timp, o serie de modificări, mutând accentul, de pe integrarea cu UE și apropierea de NATO, pe consolidarea statalității moldovenești, pe neutralitate.
Dar, diferențele s-au păstrat, totuși: democrații se poziționează ca promotori ai unui curs prooccidental dur. Să ajungi la o înțelegere, se poate aici doar pe platforma propusă de președinte: viitoarea majoritate de guvernământ trebuie să promoveze o politică externă echilibrată, îndreptată spre colaborare atât cu Occidentul, cât și cu Estul, bazată pe principiile unei neutralități permanente.
Dar, sunt convins că ieșirea cea mai posibilă din situația creată va fi alegerile anticipate, care pot fi convocate dacă până la mijlocul lunii iunie nu va fi stabilită conducerea parlamentului. Din cele patru scenarii despre care am vorbit mai devreme, probabilitatea dizolvării parlamentului reprezintă cam 60%. Restul revine celorlalte trei scenarii.
– Alegerile anticipate pot schimba repartizarea din parlament?
Igor Dodon: – Este prematur să vorbim despre asta. Sunt prea mulți factori care pot influența – de la situația de politică externă, la situația din economia țării, care rămâne complicată și se agravează. Nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca rezultatul să fie același și nici unul dintre partide să nu obțină în parlament majoritatea pentru formarea guvernului.