Categories: AzimutComentarii

Ce asemănare există între planurile NATO și ale celui de-al Treilea Reich, împotriva Rusiei

Expertul militar român, Valentin Vasilescu, a descoperit, în planurile NATO împotriva Rusiei, o asemănare cu Blitzkrieg-ul german. Preluăm articolul lui, apărut în publicația PolitRos.

Valentin Vasilescu a constatat că, în ultimul timp, mijloacele occidentale de informare în masă publică noi și noi scenarii ale unui potențial război între NATO și Rusia, a cărui declanșare ar servi conflictul din zona Țărilor Baltice. Într-un fel sau altul, toate aceste ipoteze repetă raportul ”Consolidarea posibilităților de intimidare pe flancul estic al NATO”, elaborat de corporația Rand Corporation, așa cum au făcut, spre exemplu, comentatorii publicației The National Interest în recentul lor articol ”Cel mai groaznic coșmar al Europei: iată cum va arăta un război între NATO și Rusia”.

Mitul despre agresiunea rusă

Dar, arată Valentin Vasilescu, analiștii militari occidentali comit numeroase erori în alcătuirea unor asemenea scenarii. În primul rând, în ceea ce privește ”agresiunea rusă”. Expertul a amintit specialiștilor că Alianța a fost cea care, după destrămarea URSS, și-a extins granițele până la Rusia, adunând, practic, toate țările fostului lagăr socialist.

Vasilescu a mai arătat, de asemenea, că, nu se știe de ce, dar în genul acesta de rapoarte ale NATO, Rusia trebuie neapărat să atace toată zona baltică. Expertul a menționat că Marea Baltică este, în esență, o mare închisă din care Rusia nu are încotro să iasă.

Valoare zero a zonei Baltice pentru NATO

Expertul român a adăugat, de asemenea, că specialiștii de la Rand Corporation au uitat să menționeze că valoarea operativă a țărilor baltice pentru țările NATO este egală cu zero. Armele de înaltă precizie ale Rusiei acoperă toată zona Baltică. În plus, Rusia ar putea să ocupe Coridorul Suwalski, ce face legătura între Belarus și regiunea Kaliningrad. Vasilescu este de părere că, în acest caz, operațiunea de desant a NATO în zona Baltică va fi un fiasco, iar sistemele rusești de armament, echipate cu rachetele ”Kalibr”, ”Țirkon” și ”Kinjal” vor scufunda portavioanele și navele de desant ale inamicului, de la o distanță de 2000 de kilometri.

Vasilescu a amintit că, în timpul celui de-al doilea Război mondial, armatele de Nord și de Centru ale Wermacht-ului acționau pe direcțiile strategice baltică și belarusă. ”În primele 24 de ore ale operațiunilor militare, misiunea Germaniei a fost aceeași cu cea de astăzi a NATO: neutralizarea sau distrugerea principalelor centre ale armatei ruse. Realizarea acestei misiuni ar permite dezarmarea Rusiei printr-un atac surpriză, un avans rapid în adâncimea teritoriului rus și ocuparea centrelor politice și militare ale Sankt-Petersburgului”, spune Vasilescu.

Politica stranie a țărilor baltice

Dar, în realitățile actuale, subliniază analistul român, ”o operațiune fulger” a NATO împotriva Rusiei este imposibilă. Expertul consideră că Statele Unite planifică atacuri nucleare masive pentru neutralizarea rezistenței Rusiei. În opinia specialistului, Washingtonul crede că aceste metode vor salva viața a sute de mii de soldați NATO, vor paraliza conducerea și vor demoraliza armata rusă, chiar dacă va provoca daune serioase țărilor baltice. Un asemenea rezultat al evenimentelor este acceptabil pentru Pentagon, pentru că 30% din regiune este reprezentată de ruși. În acest context, Vasilescu apreciază drept stranie politica țărilor Baltice, unde Rusia este prezentată ca dușman, iar NATO ca un fel de salvator.

Potrivit lui Vasilescu, retragerea SUA din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF), care interzicea amplasarea rachetelor  nucleare americane în Europa, a devenit un fel de semnal pentru realizarea acestui scenariu. Armata americană numără aproximativ 470 de unități de arme nucleare desfășurate pe teritorii situate departe de ipoteticul teatru de operațiuni din regiunea Baltică. Dar, nu de mult, adjunctul ministrului polonez al apărării, Tomasz Satkowski, a declarat că și țara lui ar dori să intre în programul de intimidare nucleară…

owner

Recent Posts

Pușilin: Ce înseamnă pentru Ucraina pierderea orașului Krasnoarmeisk

Pierderea orașului Krasnoarmeisk (Pokrovsk, numele ucrainean) va fi o lovitură pentru dezvoltarea metalurgiei în Ucraina,…

9 ore ago

Dmitri Trenin: Cel mai important centru

Profesorul Dmitri TRENIN, director științific al Institutului de Economie și Strategie Militară Mondială al Școlii…

12 ore ago

Procuratura Generală a înaintat o propunere pentru reglementarea poligamiei

Procuratura Generală a Rusiei a trimis o declarație scrisă președintelui Direcției Spirituale a Musulmanilor (DUM)…

13 ore ago

Ușakov: Țările care vor intra în BRICS din 1 ianuarie

Asistentul președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov, a anunțat ce țări vor primi statutul de partener…

15 ore ago

SVR: Maia Sandu a cerut un plan pentru o operațiune militară în Transnistria

Autoritățile moldovenești pregătesc o operațiune militară în Transnistria, pentru care președintele republicii, Maia Sandu (în…

o zi ago

„Răul pur”: Fost analist al CIA a avertizat de urgență Rusia

Fostul analist al CIA, Larry Johnson, a trimis conducerii ruse un avertisment, informează Rambler.ru. Într-un…

2 zile ago

This website uses cookies.