Hot News
Petrolul marca Urals s-a scumpit
02/04
Plan de dezvoltare a turismului în Rusia
02/04

Regiunile cu cele mai mari salarii

Foto: RIA Novosti

Cele mai mari salarii se încasează în localitățile mici și mijlocii din Siberia și Extremul Orient al Rusiei, cele mai scăzute – în Caucazul de Nord și regiunea Ivanovo (nordul Rusiei Centrale), arată un clasament realizat de jurnaliștii agenției RIA Novosti.

Conform calculelor ziariștilor, în 2018, salariul mediu lunar în proviciile rusești a fost de 34.500 ruble (472,6 euro). Creșterile salariale anunțate anul trecut au fost aceleași în toate regiunile țării, astfel că decalajul salarial dintre provincii și marile orașe se păstrează la același nivel.

În opinia experților, accelerarea acestei creșteri este urmare a majorării salariale în sectorul social, unde statul este principalul angajator, a profiturilor record afișate de mediul de afaceri, dar și a reducerii ratei șomajului, pe fondul întăririi concurenței. Conform studiului RIA Novosti, salariile în marile orașe sunt mereu aproape duble decât în provincii. Numai în cinci regiuni situația este alta: în Districtul Autonom Neneț, regiunea Magadan, Republica Ciukotka, regiunea Amur și în Regiunea Autonomă Evreiască.

O astfel de situație își găsește cel mai adesea explicația în caracterul economic al regiunii, în existența centrelor economice sau a exploatărilor de materii prime. Pe ansamblul țării, în localitățile mici și mijlocii, salariile medii sunt cu 12% mai mici decât în orașele reședință de regiuni și în marile aglomerații urbane, precizează studiul. Lideri la salarii mari sunt zonele din nordul Rusiei și din Extremul Orient. Districtul Autonom Iamalo-Neneț se poate lăuda cu faptul că salariul mediu în provinciile acestei regiuni a fost de 87.000 de ruble pe lună (1188,5 de euro) de 4,5 ori mai mult decât valoarea coșului oficial de cheltuieli și servicii, adică de 2,5 ori mai mare decât nivelul mediu pe Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931390