Gherman Gref: Pensionarii folosesc mai des cardurile
29/03Iliuşin – o punte spre Cer! Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
30/03Raportul Mueller: Rusia nu e toxică, dar e în continuare periculoasă?
Presa rusă a comentat pe larg concluziile anchetei din Statele Unite, privind o eventuală înțelegere între președintele Donald Trump și Kremlin, pe durata campaniei electorale americane, dar și influența lor asupra politicii Washingtonului în relația cu Moscova.
Coditianul Vedomosti, spre exemplu, crede că Russiagate s-a încheiat, după ce procurorul special Robert Mueller nu a descoperit dovezi care să ateste ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. ”O veste bună pentru Trump, dar nu și pentru Rusia, pentru că, din moment ce încercările de ingerință dinspre partea rusă sunt considerate confirmate, nu poate fi exclusă apariția de noi sancțiuni americane”, estimează cotidianul economic.
Publicația atrage atenția asupra principalei concluzii la care a ajuns Mueller: totuși, Rusia a încercat să se amestece în alegerile prezidențiale din 2016. ”Ancheta a confirmat concluziile serviciilor speciale americane, pe care Trump s-a străduit în repetate rânduri să le respingă, identificându-le cu tentativele democraților de a justifica eșecul din alegeri al lui Hillary Clinton”, scrie Vedomosti, subliniind că, ”acum, acest lucru se consideră dovedit”.
Expertul în politică externă, Vladimir Frolov, crede, la rândul său, că, de fapt, toate sancțiunile au legătură cu ingerința, nu cu implicarea președintelui în acest amestec. Acum, nici măcar Trump nu se va mai putea opune unor noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Kremlinul și-a concentrat atenția pe ”recunoașterea absenței oricărei înțelegeri”, dar asta nu este decât o tentativă de a împinge în plan secund acuzațiile de spionaj cibernetic și de organizare a unor campanii agresive pe rețelele de socializare, apreciază Frolov: Poate că Rusia nu mai e toxică, pentru că nu a reușit să facă din președintele SUA agentul ei, dar este la fel de periculoasă.
Președintele comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale, Konstantin Kosaciov, al cărui comentariu este preluat de cotidianul ”Izvestia”, într-un material pe aceeași temă, este de părere, pe de altă parte, că, după prezentarea rezultatelor anchetei procurorului special Robert Mueller, pentru Rusia și Statele Unite se deschide o mică fereastră de oportunități. În opinia lui, din moment ce problema ”înțelegerii” lui Donald Trump cu Rusia nu a existat niciodată, viitorul contactelor bilaterale depinde de Washington și de înțelepciunea politică a conducătorilor americani.
Între timp, directorul ”Fondului Franklin Roosevelt” pentru studierea Statelor Unite, nu crede că în relațiile ruso-americane se va produce un dezgheț, pentru că problema nu rezidă în rezultatul anchetei, ci în atmosfera politică din SUA. În opinia lui, chiar și republicanii se vor strădui, acum, să arate ”rigiditate la adresa Rusiei”, pentru a confirma ”absența oricărui intenții bune” în privința Moscovei.
Este foarte posibil ca Trump să-și afirme din nou intenția de a sta de vorbă cu Vladimir Putin, pentru că se va strădui să întărească succesul oferit de rezultatul anchetei lui Mueller, a apreciat pentru RBK președintele prezidiului Consiliului de Politică Externă și de Apărare, Fiodor Lukianov. Totuși, privite în ansamblul lor, relațiile nu vor suferi schimbări, explică analistul. ”Problema nu constă în întâlnirile președinților, ci în faptul că nu există o ordine de zi pentru negocieri”.