Peskov: SUA nu s-au convins de absurditatea anchetei anti-rusești
25/03Expert militar, despre complexele S-400 destinate Turciei
26/03Roskosmos reia programul turistic spre ISS
Roskosmos a încheiat deja primele două contracte cu agentul său – compania americană Space Adventures – în vederea trimiterii de turiști în spațiu, la bordul navei ”Soiuz MS”, a anunțat directorul general al corporației Roskosmos, Dmitri Rogozin.
Numele primilor doi turiști spațiali nu au fost dezvăluite. Lansările vor avea loc în 2020 și 2021. Pe viitor, Roskosmos intenționează să efectueze până la patru astfel de călătorii spre Stația Spațială Internațională (ISS), a precizat Rogozin, declarându-se convins că vor fi mulți doritori să zboare în cosmos.
Începând din 2011, Roskosmos a deținut monopolul la transportul cosmonauților pe ISS. Statele Unite au închis programul Space Shuttle, iar alte nave cosmice pilotate nu mai are nimeni, cu excepția Rusiei. Compania privată SpaceX, a lui Elon Musk, a realizat nava pilotată Crew Dragon, care, luna aceasta, a efectuat primul ei zbor spre ISS, având, este adevărat, la bord un manechin. Dar, anul acesta, SpaceX și-a propus o lansare și cu astronauți, după care monopolul Roskosmos-ului probabil va lua sfârșit.
Totuși, Rogozin susține că NASA continuă să fie interesată ca astronauții ei să fie transportați pe ISS cu rachetele ”Soiuz”. Totul aici este legat de bani, iar Roskosmos câștigă din punctul acesta de vedere: un loc pe Dragon SpaceX costă 110-120 de milioane de dolari, în timp ce la Roskosmos, un loc pentru NASA costă 80 de milioane, adică o reducere substanțială, a explicat Rogozin. Potrivit precizărilor sale, cele 80 de milioane includ nu doar transportul dus-întors, dar și asigurarea astronautului cu tot ceea ce trebuie pentru o ședere de lungă durată la bordul Stației orbitale.
Un turist nu are însă de ce să rămână prea mult pe ISS. De aceea, pentru o vizită de scurtă durată pe ISS, prețul va fi cel puțin la jumătate. Și mai ieftin va fi înconjurul Pământului cu aceeași navă ”Soiuz MS”, fără un popas pe ISS.