Șeful Ministerului Apărării și, în același timp, președintele Societății Ruse de Geografie, Serghei Șoigu, a declarat, într-un interviu pentru presa rusă, că rușii au reușit să obțină ”un trei ferm” (în Rusia, sistemul de notare în unitățile de învățământ este de la 1 la 5, n.r.) la geografia țării. Organizată de Societatea Rusă de Geografie (RGO), Dictarea la geografie, ediția 2018, a fost completată de 376.000 de persoane din 97 de țări ale lumii. Desfășurată pentru prima dată în 2015, la nivel național, acțiunea a devenit, doi ani mai târziu, internațională. Într-un interviu acordat agenției TASS Serghei Șoigu a prezentat și niște detalii cu privire la acest subiect.
– Dacă v-ați trezi pe o insulă nelocuită și ați avea o sticlă goală, ce mesaj ați lăsa omenirii?
Serghei Șoigu: Chiar acum, nu aș scrie nimic. Lăsați-mă o săptămână-două pe această insulă, să nu văd și să nu aud pe nimeni.
– Dar dacă vorbim la modul general?
Serghei Șoigu: Călătoresc mult cu avionul și, de sus, văd ce se întâmplă la noi. Privind, mi-aș dori să spun omenirii: ”Terminați cu răutățile, copii! Ați făcut destule!” Probabil, acesta va fi mesajul din sticlă. Acum, facem curățenie la bazele, unitățile Forțelor Armate ale Rusiei din Arctica, iar anul acesta vom termina. Sunt tone de metal și gunoi. Nu vorbim de butoaiele cu combustibil, asta e altă poveste.
– Ce credeți că ar trebui să-și învețe copiii om al zilelor noastre: cum să ridice un cort, să facă un foc, să tragă cu arma sau să se orienteze în spațiu? Ce este cel mai important?
Serghei Șoigu: Nu vreau să scot ceva anume în evidență. Esențial este ca toți copiii din zilele noastre să-și dorească să știe toate astea. Astăzi, ei învață lumea prin intermediul butoanelor. Recomandarea mea este ca, periodic, să se ia o pauză. Încercați măcar două zile să stați fără gadgeturi și vă veți simți alt om, va apărea un cu totul alt sentiment față de viață, dorința ca, la un moment dat, să luați o carte în mână.
Sunt mulți tineri care, coborând din avion undeva în Siberia, cu laptopul în brațe și căștile pe urechi, întreabă cu o mirare cât se poate de reală în ochi (la limita șocului): ”Cum? Nu aveți Wi-Fi?!?” Cum ați putea învăța o astfel de persoană să ridice un cort? Să facă focul? Esențial este să-i înveți altceva – atitudinea față de viață.
– Vor fi noutăți în Dictarea la geografie din acest an?
Serghei Șoigu: Cred că da. Trebuie să extindem cadrul, nu doar geografic, dar și de vârstă. Mulți vin cu copii și, firește, nivelul de pregătire a celor mici și a adulților este diferit. Pe viitor mi-aș dori să înțeleg dacă ne aflăm pe traiectoria corectă la calitatea de predare a geografiei și a manualelor sau dacă trebuie ceva schimbat. De aceea trebuie să ne gândim cum să organizăm grupe de întrebări pentru vârste diferite.
– Ați organizat o astfel de acțiune și în unitățile Forțelor Armate.
Serghei Șoigu: Am observat interesul elevilor noștri, al cursanților, al militarilor și am înțeles că oamenii tind spre cunoaștere și nu numai spre cunoașterea geografică. Așa s-a născut o nouă idee, și am organizat prima noastră dictare militaro-istorică. Dorim ca toți cei care au legătură cu armata, dar și cei care vor doar să-și facă stagiul militar, să cunoască istoria patriei noastre. În orice caz, să nu o învețe după fapte denaturate sau scoase din context.
Dacă este să vorbim pe ansamblul țării, crește nota medie de cunoștințe la geografie. Am început de la doi. Acum am ajuns la un trei ferm, categoric. Anul trecut am procedat, pentru prima dată, la o împărțire a temelor în două părți: prima mai ușoară, a doua mai grea. La prima parte, media punctelor cumulate a fost 56, la a doua – 47.
Răspunsurile oferite de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la întrebările jurnaliștilor prezenți la…
Rob Bauer, șeful demisionar al Comitetului Militar al Alianței, a precizat că acest lucru ar…
The Economist a constatat prăbușirea Brigăzii 155 a Forțelor Armate ale Ucrainei, antrenate în Franța,…
Pentru Bobotează, în toate raioanele administrative ale Moscovei au fost amenajate zone de scăldat, mai…
Volodimir Zelenski se străduiește din toate puterile să demonstreze Occidentului că regimul său încă mai…
Rusia intenționează să achiziționeze gaze din Europa printr-o companie intermediară pentru a-l livra Transnistriei. Un…
This website uses cookies.