Kremlinul a răspuns declarației lui Trump despre Înălțimile Golan
22/03Cine are dreptul la pensie dublă
23/03Aerul curat va fi înscris pe hartă
Agențiile de stat ruse care răspund de protecția consumatorului (Rospotrebnadzor) și de protecția mediului (Rosprirodnadzor) vor crea baze de date și hărți interactive ale calității apei și poluării aerului, informează cotidianul Kommersant. Într-o primă etapă, datele vor fi accesibile locuitorilor din 12 cele mai ostile orașe ale Rusiei, din punctul de vedere al calității aerului .
Cele mai dezavantajate în plan ecologic sunt considerate Bratsk, Krasnoiarsk, Lipețk, Magnitogorsk, Mednogorsk, Nijni Tighil, Novokuznețk, Norilsk, Omsk, Cerepoveț, Celiabinsk și Cita – orașele care, preponderant, găzduiesc întreprinderi metalurgice. În aceste orașe va fi lansat proiectul pilot.
Comunitatea ecologică a criticat în repetate rânduri absența unor informații detaliate în acest domeniu. ”Experiența noastră arată că hărțile interactive constituie un mijloc eficient de a informa cu privire la problemele legate de poluarea aerului, de a explica adevăratele cauze și consecințe, dar și spectrul eventualelor măsuri de rezolvare, inclusiv la nivel local, atât pentru persoanele care iau decizii, cât și pentru populație”, spune expertul Greenpeace Rusia, Vasili Iablokov.
Conform raportului ecologic al Ministerului Mediului, în 2017 aproximativ 13,5 milioane de oameni au respirat, în Rusia, aer poluat. Astfel, mai mult de jumătate dintre orașele cu ”nivel de poluare ridicat și foarte ridicat” se află în Districtul Federal Siberian – 42% dintre locuitori suferă din cauza efectelor negative, subliniază Kommersant.