Agresiunea Alianței Nord-Atlantice împotriva Iugoslaviei a fost legată de dorința NATO de a avansa spre granițele Rusiei, a declarat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru filmul ”Întoarcere deasupra Atlanticului”, difuzat de postul de televiziune NTV, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la bombardamentele barbare. (Titlul filmului se refera la episodul în care fostul ministru de externe rus, Evgheni Primakov care se deplasa cu avionul în Statele Unite, pentru negocieri, întoarce înapoi avionul său deasupra Atlanticului, în momentul în care află despre începutul bombardamentelor NATO împotriva Belgradului – n.r.)
”A fost exact începutul acelei perioade, când Washingtonul a decis că a învins în războiul rece, Uniunea Sovietică dispăruse, Rusia era slabă”, a spus șeful diplomației de la Moscova. ”La Washington s-a născut tentația de a lua situația din întreaga lume sub controlul lui total, de a se abate de la principiul convenirii demersurilor de politică internațională pe baza Statutului ONU și de a rezolva în așa fel toate problemele care apar, încât să domine în toate regiunile lumii”, a apreciat Lavrov.
”Nu există îndoială că povestea cu Iugoslavia a avut legătură și cu dorința de a împinge NATO spre Est, mai aproape de granițele Federației Ruse, și nu sunt dubii în acest sens”, a subliniat ministrul. ”Evoluția ulterioară a evenimentelor demonstrează că, de fapt, cam așa au stat lucrurile”.
Șeful MAE rus a amintit că la acel moment era luată în discuție posibilitatea trimiterii unei misiuni de pace, dar Occidentul, în special Statele Unite, au refuzat categoric. ”Aveau nevoie de o situație care să distrugă Iugoslavia. Mai ales că, pe atunci, Iugoslavia începuse deja să se destrame, dar, se pare, nu de tot, adică nu până la punctul dorit de Occident. Aventura din Kosovo a urmărit acest scop”, a explicat diplomatul.
Potrivit afirmațiilor sale, responsabilii occidentali au căzut pe gânduri când unitățile ruse de desant au luat sub control aeroportul din Slatina. ”Slavă Domnului că nu au triumfat cerințele minților înfierbântate de la Washington și din alte capitale, în special de la Londra, de a-i asedia pe ruși. A învins profesionalismul acelor militari occidentali, inclusiv britanici, care erau cu picioarele pe pământ”, a subliniat Lavrov. ”A fost un moment, când contingentul nostru a dat nas în nas cu britanicii, dar, repet, a avut câștig de cauză profesionalismul militarilor din cele două părți”. Ministrul a arătat că ”putea fi foarte rău”, dar militarii ”au arătat partea lor bună”.
Crimele din timpul operațiunii militare a NATO
Statele occidentale ascund crimele comise de reprezentanții lor în 1999, pe parcursul operațiunii NATO din Iugoslavia, a declarat Lavrov. ”Și am impresia că Occidentul face tot ce poate și va face tot posibilul pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, a adăugat șeful diplomației ruse referindu-se la eventualitatea unei anchete internaționale în privința reprezentanților NATO, care să investigheze moartea civililor, atacurile asupra țintelor civile și folosirea muniției cu uraniu în bombardamentele din Iugoslavia.
”În ceea ce privește muniția interzisă, sârbii fac propria lor investigație. În funcție de rezultatele ei, vom vedea ce se poate face pentru ca această crimă să nu rămână nepedepsită. Repet, eu practic nu văd nici o șansă ca vreo instanță internațională, unde este prezent Occidentul și unde vocile occidentalilor sunt luate în considerare, să facă asta. Ei vor face orice pentru ca așa ceva să nu se întâmple”, a subliniat Lavrov.
Ministrul rus a amintit că, în 2010, parlamentarul elvețian Dick Marty a publicat un raport, care ”scotea la iveală dovezi înfiorătoare ale crimelor luptătorilor din Armata de eliberare din Kosovo, care răpeau pe oamenii pe care îi foloseau ulterior în comerțul ilegal cu organe”.
Occidentul a fost obligat să determine conducerea kosovară să accepte crearea unui tribunal special care să investigheze crimele descrise în raport. Dar această structură, al cărui procuror a fost numit un cetățean american, nu funcționează de câțiva ani, a arătat Lavrov.
”De atunci, procurorul s-a schimbat de două ori, acum este al treilea, tot un american, și nu a fost formulată nici o acuzație. Chiar mă îndoiesc că ancheta se derulează în mod coerent. Așa că Occidentul va ascunde sub covor aceste fapte care îl acuză pe el și pe subordonații lui de crime împotriva umanității”, a apreciat ministrul.
Șeful MAE rus a spus, de asemenea, că nu este pe deplin convins că atacul NATO asupra ambasadei Chinei din Belgrad, din 7 mai 1999, a fost o pură întâmplare. ”Cred că, totuși, acolo a fost o întâmplare, deși nu sunt pe deplin convins”, a spus Lavrov rugat să comenteze acel incident.
În timpul operațiunii NATO din Iugoslavia o rachetă a fost lansată în direcția ambasadei Chinei la Belgrad, atac soldat cu moartea a trei cetățeni chinezi. Alianța a afirmat că incidentul a fost o greșeală și că scopul bombardamentului a fost clădirea Direcției Federale pentru Aprovizionare, situată în apropiere.
Războiul împotriva mass-media
În opinia lui Lavrov, bombardarea de către NATO a teritoriului sârb s-a făcut cu încălcarea grosolană a tuturor principiilor de drept umanitar. ”Este cunoscut cazul când avioanele NATO au lovit un tren de pasageri care traversa un pod. Iar bombardarea centrului de televiziune iese din orice cadru”, a spus ministrul rus.
El a subliniat că lupta Occidentului cu mijloacele iugoslave de informare în masă ”are ecou” și în ziua de astăzi. ”Vor să folosească acea experiență, când unele mijloace de informare în masă nu sunt numite mass-media, ci instrumente de propagandă. Printre altele, așa sunt denumite, în Franța, „Sputnik„ și RT, care au interdicție de participare la evenimentele unde sunt acreditate alte agenții media. Atunci s-a creat obiceiul ca o parte a presei să-i acuze pe unii jurnaliști că sunt exponenți ai propagandei – așa s-a explicat necesitatea atacării centrului de televiziune din Belgrad”, a spus șeful diplomației ruse.
Un pretext artificial
Vorbind despre crimele în masă din satul kosovar Racak, din 1999, după care NATO a evocat necesitatea folosirii forței în Iugoslavia, Lavrov a spus că acel incident a fost o provocare premeditată.
”Nu a fost niciun motiv, a fost un pretext creat artificial. Că a fost vorba despre o provocare, se știe de mult. S-a spus de nenumărate ori, s-a scris mult și au fost prezentate dovezi. Civilii asasinați erau, de fapt, militari, luptători albanezi, din așa numita Armată de eliberare a Kosovo, pe care i-au îmbrăcat, pur și simplu, în haine civile. Se știe de mult că a fost o înscenare. Din păcate, această provocare a fost organizată de șeful de atunci al misiunii OSCE, americanul William Walker, care, sosind la locul faptei și descoperind cadavrele îmbrăcate cu grijă, așa cum am spus, în haine civile, a declarat chiar acolo, că a avut loc un act de genocid”.
Concluziile despre cele întâmplate atunci puteau fi trase doar de Comitetul Permanent al OSCE, nu de Walker singur, a explicat ministrul. ”Atunci, el a jucat același rol asemenea celui interpretat acum de așa numitele Căști Albe din Siria, organizând constant înscenări care oferă Occidentului o scuză pentru atacuri asupra unui stat suveran”, a arătat Lavrov.
Șeful MAE rus a adăugat că Tribunalul Internațional pentru Fosta Iugoslavie nu a prezentat nici până astăzi textul raportului experților finlandezi în anatomo-patologie, care au încercat să clarifice circumstanțele în care au murit acei oameni la Racak. ”Am cerut în Consiliul de Securitate al ONU, cu susținerea multor colegi, ca raportul să fie publicat. Din păcate, la noi nu a ajuns varianta completă. Procurorul de atunci al TPI, Carla del Ponte a trimis la Consiliul de Securitate al ONU un rezumat, bine curățat și care suna, în general, neutru”, a amintit Lavrov.
Politologul turc Engin Ozer, expert al rețelei de experiză și analiză Ankara-Moscova, a apreciat că…
Consultările purtate la Istanbul de Moscova și Kiev dădeau speranța unei soluționări pe calea negocierilor,…
Ca răspuns la atacurile lansate de pe teritoriul Ucrainei în adâncimea teritoriului Rusiei (asupra Regiunii…
După învestire, președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, ar putea începe o reînnoire radicală…
Cel puțin 16.500 de civili au fost răniți, dintre care 884 de copii De la…
Discursul lui Serghei Lavrov, ministrul afacerilor Externe al Federației Ruse, în cadrul conferinței de presă…
This website uses cookies.
View Comments
Rusia este o super putere mondiala cred ca ar trebui sa fim prieteni cu vecini .cred ca stiti rusia se invecineaza cu cine vrea ea