Hot News
Șoigu: Rusia are capacitatea de a se apăra
12/03
Corneliu Vlad: Rusia de mâine, puterea dominantă în Marea Neagră?
12/03

Generalul Șamanov: Rusia nu va face primul pas

Foto: RIA Nvosti

Rusia își rezervă dreptul de a acționa în oglindă în problema elaborării, producției și desfășurării de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, dar nu intenționează să amplaseze primii asemenea arme, a asigurat șefului comisiei de apărare din Duma de Stat, Vladimir Șamanov, la o întâlnire cu atașații militari acreditați la Moscova. (RIA Novosti sublinează faptul că la întâlnire nu au fost prezenți, pentru prima dată, atașații militari ai Statelor Unite.)

”În condițiile actuale, Rusia își rezervă dreptul de a acționa în oglindă în privința elaborării, producției și desfășurării de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune. La 4 martie, prin decret, președintele Federației Ruse a stopat participarea Rusiei la acest tratat, până la adoptarea unor decizii corespunzătoare. Dar noi nu intenționăm să amplasăm primii asemenea arme de perspectivă în acele regiuni, inclusiv în Europa, unde nu vor fi sisteme americane similare”, a spus Șamanov.

RIA Novosti amintește că, în ultimii ani, Moscova și Washingtonul se acuză reciproc în mod regulat de încălcarea Tratatului privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF). Principala pretenție a Statelor Unite vizează racheta 9M729. În același timp, Rusia a declarat în repetate rânduri că respectă cu strictețe obligațiile care îi revin în virtutea tratatului. Șeful MAE rus, Serghei Lavrov, a arătat, anterior, că Moscova are câteva semne de întrebare foarte serioase la adresa Statelor Unite în legătură cu respectarea tratatului chiar de către americani. Potrivit spuselor sale, acuzațiile SUA privind încălcarea de către Moscova a INF sunt nefondate, iar racheta 9M729, care trezește preocuparea Washingtonului, a fost testată pe distanța admisă de tratat.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, anunțase că, la 2 februarie, Washingtonul va demara procedura de ieșire din Tratatul INF încheiat cu Rusia. Secretarul de stat, Mike Pompeo, a afirmat că, ”dacă Rusia nu revine la respectarea tratatului în următoarele șase luni”, tratatul va fi abrogat.

La 2 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că Federația rusă va răspunde în oglindă la decizia SUA de a se retrage din INF și că oprește participarea la tratat. Șeful statului a arătat că Rusia nu trebuie și nu se va lăsa antrenată într-o cursă a înarmării costisitoare pentru Moscova. În același timp, Putin a adăugat că toate propunerile Rusiei în privința dezarmării ”rămân pe masă și ușile sunt deschise”, dar a cerut ca, de azi înainte, să nu se inițieze nici un fel de negocieri pe această problemă. La 4 martie, Putin a semnat un decret prin care stopează îndeplinirea de către Rusia a Tratatului privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979755