Categories: Rusia de azi

Amenzi colosale pentru informații false

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, va dezbate în a doua lectură proiectele de lege care interzic difuzarea de informații false și exprimarea, pe internet, a ”unei lipse evidente de respect” față de organele puterii de stat. Ziarul ”Kommersant” anunță că pedeapsa, prevăzută în textul inițial, va fi sporită.

Introduse spre dezbatere în Duma de Stat, în decembrie 2018 de un grup de parlamentari în frunte cu senatorul Andrei Klișas, proiectele de lege ar putea fi adoptate, în a treia lectură, chiar joi, 7 martie.

Comisia care răspunde de amendamente la Codul infracțiunilor administrative, introduse în cadrul aceluiași pachet de proiecte de legi, a susținut inițiativa deputatului Anatoli Vîborg privind înăsprirea pedepselor cu mult peste măsurile propuse.

Spre exemplu, pentru difuzarea de informații incorecte se propun amenzi de la 3.000 la 5.000 de ruble (45-75 dolari) pentru persoanele fizice și de la 30.000 la 50.000 de ruble pentru persoanele juridice. Conform amendamentelor, aceste amenzi ar urma să crească  de la 30.000 la 100.000 de ruble, în primul caz, și de la 60.000 la 200.000 de ruble în al doilea.

A fost introdus un nou tip de amendă pentru situațiile în care informațiile false creează ”perturbări în funcționarea unităților de susținere a vieții, a infrastructurii de transport și sociale, a comunicațiilor, a sistemelor de alimentare cu energie sau a organizațiilor de credit”. Pentru aceste fapte, un cetățean va plăti până la 300.000 de ruble, o persoană juridică până la 600.000 de ruble. Dacă fake-ul a determinat ”moartea unui om, încălcarea gravă a ordinii publice, încetarea funcționării sistemelor de susținere a vieții, a transportului, a comunicațiilor și a sistemelor energetice”, amenda va fi de până la 400.000 de ruble pentru persoane fizice și până la 900.000 de ruble pentru cele juridice.
După toate probabilitățile, la nivelul puterii executive s-a decis, inițial, adoptarea actului normativ sub forma lui mai ”îngăduitoare”, pentru a nu isca un scandal prea mare, a comentat pentru ”Vedomosti” politologul Abbas Galliamov. ”După care vreun șef a spus: Ce-i cu amenzile astea de tot râsul? Nu trebuie să fim blânzi cu ei, dați amenzi la greu!”

În opinia expertului, astfel de proiecte de legi de importanță politică sunt controlate de Kremlin. ”Se știe că proiectele de legi ale Kremlinului sunt frecvent introduse spre dezbatere de către deputați. De regulă, așa se întâmplă când, dintr-un motiv sau altul, Kremlinul nu vrea să-și arate implicarea în respectiva inițiativă”, crede Galliamov.

owner

Recent Posts

Lavrov, despre principala contradicție din actuala viață internațională

Discursul lui Serghei Lavrov, ministrul afacerilor Externe al Federației Ruse, în cadrul conferinței de presă…

12 ore ago

Janos Boka: Președinția poloneză a UE trebuie „încălzită la microunde”

Președinția poloneză a Uniunii Europene a început prost, ea trebuie ”încălzită la microunde” pentru a…

13 ore ago

Lavrov: Cutiile negre AZAL nu au confirmat unele dintre informațiile mass-media

Decodificarea cutiilor negre ale avionului Azerbaijan Airlines (AZAL) nu confirmă unele dintre concluziile preliminare prezentate…

14 ore ago

Patrușev: Nu este exclus ca Ucraina să-și înceteze existența în 2025

Nikolai Patrușev/ Foto: RIA Novosti Ucraina își poate înceta existența ca stat în 2025, a…

16 ore ago

Lavrov: Rolul jucat de Merkel și Hollande în minciuna cu Acordurile de la Minsk

Fostul cancelar german Angela Merkel și fostul președinte francez Francois Hollande (în imagine) au ignorat…

16 ore ago

Fost europarlamentar îi cere lui Zelenski să nu mai fie pion al SUA

Fostul europarlamentar irlandez Mick Wallace i-a cerut liderului regimului de la Kiev, Volodimir Zelenski, să…

o zi ago

This website uses cookies.