Reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a vorbit, la cea de-a IV-a ediție a International Delphic Council (IDC), desfășurat în Grecia în perioada 28 februarie – 3 martie, despre tentativele insistente ale țărilor occidentale de a înlocui dreptul internațional, relatează ”Rossiiskaia Gazeta”.
”Însăși noțiunea de ”drept internațional” este, astăzi, supusă revizuirii și eroziunii. De câțiva ani, în locul acestui termen cunoscut nouă tuturor și adoptat de noi toți, partenerii noștri europeni și americani introduc în limbajul și documentele lor oficiale expresia ”reguli și norme recunoscute mondial”. Mai mult, încearcă să o impună, treptat, și interlocutorilor lor din întreaga lume. Deși, spre deosebire de dreptul internațional, autorii acestei invenții nu prea știu să explice cine și când a recunoscut menționatele ”reguli și norme”, a declarat diplomatul rus la sesiunea de politologie ”Părerea Rusiei despre ordinea internațională” din cadrul IDC.
Potrivit lui Cijov, ”Rusia, în calitate de jucător internațional responsabil, de putere nucleară și membru permanent al Consiliului de securitate al ONU, nu poate să nu fie neliniștită de situația creată”.
”Acest pericol îl simțim demult și, în ceea ce ne privește, repet, ca putere responsabilă, am generat în ultimele două decenii, destule inițiative cu bătaie lungă, chemate să consolideze ordinea mondială pe baza dreptului internațional și să creeze un sistem de securitate, în primul rând în Europa, care să asigure garanții egale pentru toți. În plus, Rusia nu a încercat niciodată să monopolizeze această muncă, a fost mereu dispusă să colaboreze cu toți cei care sunt pregătiți să se implice”, a spus responsabilul rus.
În același timp, propunerea Moscovei de a încheia un Tratat privind securitatea europeană, unde se dorea ca principiul indivizibilității securității să capete caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, ”așa a rămas să zacă pe masă”.
”Dar chiar și în aceste condiții, nu ne lăsăm păgubași și continuăm să apărăm principiile mai sus menționate. În același timp, în virtutea specificității mentalității ruse, a culturii politice și a modului de a înțelege ce este decența (modul care, poate, multora li se pare învechit), Moscova nu a impus niciodată nimănui nimic și, cu atât mai mult, nu se amestecă în treburile interne ale altor țări, în pofida a aceea ce consideră posibil să afirme unele capitale care s-au învățat să acuze de toate relele ”omniprezenta Rusie”, a declarat Vladimir Cijov.
Diplomatul a subliniat, de asemenea, ”inepția tentativelor de a influența politica rusă prin metoda sancțiunilor”, exprimându-și speranța că îndrăzneala generației anterioare de politicieni, care, în plin război rece și în pofida presiunii externe, au apărat proietele de construcție a unui sistem de gazoducte care să garabteze securitatea energetică a Europei, ”se va transmite actualilor lideri europeni”.
Discursul lui Serghei Lavrov, ministrul afacerilor Externe al Federației Ruse, în cadrul conferinței de presă…
Președinția poloneză a Uniunii Europene a început prost, ea trebuie ”încălzită la microunde” pentru a…
Decodificarea cutiilor negre ale avionului Azerbaijan Airlines (AZAL) nu confirmă unele dintre concluziile preliminare prezentate…
Nikolai Patrușev/ Foto: RIA Novosti Ucraina își poate înceta existența ca stat în 2025, a…
Fostul cancelar german Angela Merkel și fostul președinte francez Francois Hollande (în imagine) au ignorat…
Fostul europarlamentar irlandez Mick Wallace i-a cerut liderului regimului de la Kiev, Volodimir Zelenski, să…
This website uses cookies.