Categories: Rusia de azi

Efectul mesajului prezidențial

Cotidianul economic ”Vedomosti” afirmă, citând primele date ale sociologilor, că mesajul adresat Parlamentului de către președintele Vladimir Putin nu a influențat nici ratingul șefului statului, nici cel al guvernului.

Potrivit datelor VȚIOM (Centrul Național de Sondare a Opiniei Publice), în cazul președintelui, nivelul de încredere a scăzut chiar de la 33,5% la 32,9%, chiar dacă ponderea celor care aprobă activitatea lui Vladimir Putin a urcat de la 62,2% la 64,8%. În același timp, potrivit datelor organizației ”Opinia publică”, atitudinea pozitivă față de președinte s-a consolidat numai printre moscoviți – de la 39% la 47%.

”Părerea generală este că președintele a spus ce trebuie, dar oamenii au îndoieli că totul se va realiza. Prin urmare, nu corectitudinea liniei aleasă de președinte în mesajul său, aici nu există dubii, este pusă sub semnul întrebării, ci în ce măsură promisiunile vor fi îndeplinite. Sunt întrebări adresate nu atât președintelui, cât guvernului”, a comentat efectul mesajului directorul general al VȚIOM, Valeri Fiodorov.

Nu de aceeași părere este însă soliologul Grigori Kertman, de la ”Opinia publică”: ”Oamenii mai sunt foarte atenți la mesaj, care le-a plăcut, mai degrabă. Dar populația nu se mai orientează după vorbe. Există o mare neîncredere față de putere – totală, cumulată, de durată. Când oamenilor le place ceva, le plac vorbele frumoase, dar să vedem ce o să iasă din ele”, a apreciat analistul.

Cam în aceeași notă s-a exprimat și șeful Fondului de dezvoltare a societății civile, Konstantin Kostin, în opinia căruia mesajul președintelui a fost adresat clasei politice, iar despre o influență puternică asupra ratingurilor se va putea vorbi numai când va începe realizarea măsurilor.
Societatea așteaptă de la autorități măsuri concrete în domeniul susținerii sociale și a luptei împotriva sărăciei, iar mesajul a demonstrat că puterea înțelege acest lucru și lucrează la măsuri suplimentare de susținere, spune, pe de altă parte, Aleksandr Pojalov, director la ISEPI. El crede că pentru refacerea încrederii generale față de autorități nu este suficientă anunțarea respectivelor măsuri sociale, ci realizarea lor astfel încât oamenii să simtă efectul lor.

Deocamdată, populația nu are deplină încredere că puterea și actualul guvern vor reuși pe deplin să ducă la îndeplinire aceste promisiuni, a estimat expertul.

owner

Recent Posts

Lavrov, despre principala contradicție din actuala viață internațională

Discursul lui Serghei Lavrov, ministrul afacerilor Externe al Federației Ruse, în cadrul conferinței de presă…

3 ore ago

Janos Boka: Președinția poloneză a UE trebuie „încălzită la microunde”

Președinția poloneză a Uniunii Europene a început prost, ea trebuie ”încălzită la microunde” pentru a…

5 ore ago

Lavrov: Cutiile negre AZAL nu au confirmat unele dintre informațiile mass-media

Decodificarea cutiilor negre ale avionului Azerbaijan Airlines (AZAL) nu confirmă unele dintre concluziile preliminare prezentate…

6 ore ago

Patrușev: Nu este exclus ca Ucraina să-și înceteze existența în 2025

Nikolai Patrușev/ Foto: RIA Novosti Ucraina își poate înceta existența ca stat în 2025, a…

7 ore ago

Lavrov: Rolul jucat de Merkel și Hollande în minciuna cu Acordurile de la Minsk

Fostul cancelar german Angela Merkel și fostul președinte francez Francois Hollande (în imagine) au ignorat…

8 ore ago

Fost europarlamentar îi cere lui Zelenski să nu mai fie pion al SUA

Fostul europarlamentar irlandez Mick Wallace i-a cerut liderului regimului de la Kiev, Volodimir Zelenski, să…

o zi ago

This website uses cookies.