Cei mai mulți dintre cetățenii Rusiei (42%) cheltuie lunar pe benzină peste 4.000 de ruble (53,5 de euro), informează cotidianul ”Rossiiskaia Gazeta”.
Este concluzia la care au ajuns experții agenției de analize ”Avtostat” după efectuarea unui sondaj online printre conducătorii auto. 20,6% dintre repondenți au declarat că, lunar, scot din buzunar între trei și patru mii de ruble, iar fiecare al șaselea participant la chestionar (17,2%) a indicat între două și trei mii de ruble.
Mai mult de 15% dintre cheltuielile pe benzină înseamnă între o mie și două mii de ruble. Categoria cea mai puțin numeroasă (5%) – cheltuie lunar pe carburant mai puțin de 1000 de ruble.
Potrivit analistului șef al agenției menționate, Mihail Kulișa, dacă reduc din banii alocați benzinei, înseamnă că, în medie, un conducător auto poate parcurge în jur de 20 de kilometri pe zi. Ținând cont de distanțele din marile orașe, 20 de kilometri reprezintă doar jumătate, dacă nu o treime din drumul zilnic (dacă persoana vine din cartierele mărginașe) de acasă la muncă.
Cheltuielile lunare pentru transportul în comun (fără taxi și tren electric de clasa superioară) sunt considerabil mai reduse. De altfel, expertul Igor Morjaretto, afirmă că rușii ies tot mai rar cu mașina personală față de anii anteriori. ”Mai în glumă, mai în serios, dar rușii nu mai merg cu autoturismul proprietate personală până la franzelăria din colț. Și nu e vorba numai de scumpirea benzinei. În marile orașe se recurge tot mai des la parcările cu plată. Dacă nu există un loc de parcare oferit de instituția unde lucrezi sau nu dispui de un abonament fix, să lași mașina pe stradă o zi întreagă este oarecum anapoda. Iar să cauți un loc de parcare gratuit este periculos. Mereu există eventualitatea ca autoturismul să fie găsit de poliție, ridicat și dus într-o parcare, posesorul plătind și amenda. Ceea ce înseamnă și mai mulți bani decât deplasările zilnice”.
La ora actuală, prețul unui litru de benzina 95 în Rusia este puțin mai mare de 40 de ruble (0,53 de euro).
Discursul lui Serghei Lavrov, ministrul afacerilor Externe al Federației Ruse, în cadrul conferinței de presă…
Președinția poloneză a Uniunii Europene a început prost, ea trebuie ”încălzită la microunde” pentru a…
Decodificarea cutiilor negre ale avionului Azerbaijan Airlines (AZAL) nu confirmă unele dintre concluziile preliminare prezentate…
Nikolai Patrușev/ Foto: RIA Novosti Ucraina își poate înceta existența ca stat în 2025, a…
Fostul cancelar german Angela Merkel și fostul președinte francez Francois Hollande (în imagine) au ignorat…
Fostul europarlamentar irlandez Mick Wallace i-a cerut liderului regimului de la Kiev, Volodimir Zelenski, să…
This website uses cookies.