Hot News
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XXXII): O șansă pierdută?
28/02
Toată viața, în cifre
28/02

Populația Rusiei a scăzut pentru prima dată în ultimii 10 ani

Foto: RIA Novosti

Potrivit datelor valabile la 1 ianuarie 2019, Rusia număra 146,739 milioane de locuitori, a anunțat ”Rosstat” (institutul pentru statistică), prezentând o estimare preliminară a efectivului populației țării la început de an.

La 1 ianuarie 2018 erau 146.880.400 de cetățeni ruși. Prin urmare, în decurs de un an, populația țării s-a redus cu aproape 87.000 de oameni. Ultima scădere s-a înregistrat în 2008.

”Rezultate palpabile”

Anterior, premierul Dmitri Medvedev își exprimase speranța că cele trei trilioane de ruble (peste 40,5 miliarde de euro) alocate pentru realizarea programului național ”Demografie” vor aduce ”rezultate palpabile”.

Șeful cabinetului de miniștri amintea de subprogramele care intră în proiectul naționa

”Demografia”. El mai arăta că proiectul național ”îi vizează pe toți cei care trăiesc în țara noastră”. ”Toate acestea reclamă resurse considerabile, fonduri substanțiale, deosebit de substanțiale – nu mai puțin de trei trilioane de ruble, este esențial ca ele să aducă rezultate palpabile”, a declarat Medvedev.

Proiectul național ”Demografia” este compus din cinci subproiecte: susținere financiară a familiilor cu copii, program de ajutor pentru încadrarea în muncă a femeilor – crearea condițiilor pentru educație preșcolară a copiilor prin asigurarea de locuri suplimentare în grădinițe. Al treilea subproiect – generația în vârstă și viața lungă și activă, al patrulea – consolidarea sănătății sociale, al cincilea primind denumirea – ”Sportul, o normă de viață”.

Una dintre condițiile creșterii natalității

Accesul la locuință exercită o influență puternică asupra natalității, declara, la un moment dat, într-un interviu pentru cotidianul ”Rossiiskaia Gazeta”, vicepremierul Tatiana Golikova.

În opinia ei, când deține propriul apartament sau propria casă, o familie se simte mai liniștită și mai plină de încredere, fiind pregătită să ia o decizie privind nașterea copiilor.

În același timp, vicepremierul a arătat că de îndată ce apare tema locuinței, apare și problema ipotecii. ”Este o povară financiară suplimentară. Și familia se întreabă deja: ne mai trebuie un copil? Poate ar fi bine să plătim mai întâi ipoteca? După care să vină al doilea sau al treilea? Se amână momentul nașterii, vârsta crește, după care și dorința dispare”, a adăugat ea.

Ziarul ”Kommersant” scria, la rândul său, că, în luările lor de cuvânt la ”Forumul Gaidar”, desfășurat la Moscova, experții au criticat actuala direcția a politicii sociale, chemată să ducă la îndeplinirea decretului din mai al președintelui rus – și au prezentat versiuni alternative de abordare a rezolvării problemei demografice și a sănătății. Astfel, atenția guvernului ar trebui, în opinia lor, focusată pe reducerea mortalității, nu a creșterii natalității. În acest scop se impune optimizarea activităților din domeniul sănătății. Ei au mai arătat, de asemenea, că trebuie introduse asigurări pentru medicamente și perfecționarea modelului de manageriat al sănătății pe seama concurenței dintre abordările existente în diferite regiuni ale Rusiei în cadrul unor proiecte pilot – pentru ca, astfel, să fie răspândită cea mai eficientă abordare în întreaga țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2946763