Categories: Rusia de azi

Va reuși Vladimir Putin să recucerească încrederea rușilor?

Cotidianul economic ”Vedomosti” scrie, în numărul său de vineri, despre șansele președintelui Vladimir Putin de a redobândi încrederea rușilor, puternic zguduită după lansarea, anul trecut, a reformei din domeniul pensiilor.

De-a lungul anilor, ratingurile lui Putin au scăzut de patru ori, dar în trei rânduri el a reușit să reajungă la inimile rușilor, constată ”Vedomosti”. Experții prezenți la conferința anuală a Centrului independent de sondare a opiniei publice, Levada, cred însă că, de această dată, recuperarea va fi ceva mai dificilă.

Prima prăbușire a cotei de popularitate s-a produs în anul 2000, în timpul așa numitului ”război cu oligarhii”. A doua a avut loc la sfârșitul anului 2004 – începutul lui 2005, după monetizarea impozitelor și anularea alegerilor pentru guvernatori, a treia în 2011-2013, iar a patra după creșterea vârstei de pensionare, amintește ziarul citat.

Politologul Kirill Rogov consideră că pentru Putin, căderea ratingurilor îi creează o stare de disconfort și că el nu poate rămâne în această situație de susținere redusă o perioadă prea lungă.

Pentru că atunci când cota de aprobare a activității președintelui trece de 80%, nemulțumiții reprezintă, mai degrabă, un grup marginal. Chiar când acest nivel coboară la 60%, cei din tabăra adversă rămân tot minoritari, dar este mai ușor să te alături lor, a explicat expertul.
Directorul Centrului Levada, Lev Gudkov, estimează, la rândul lui, că, acum, nu există condiții pentru o creștere a ratingurilor. ”Teoretic vorbind, sunt două posibilități. Prima – o aventură militară, care să fie escaladată până la o confruntare simbolică, dar efectul anului 2004 nu va mai fi. A doua – o schimbare radicală a politii sociale: nu ceea ce s-a anunțat în mesajul către Parlament, ci schimbări reale, care să răspundă așteptărilor populației”.

Sociologul crede, de asemenea, principalele nemulțumiri ale oamenilor față de putere vizează creșterea prețurilor, sărăcirea populației și corupția, care a înlocuit teama de război. ”Oamenii nu înțeleg de ce problemele trebuie rezolvate pe seama veniturilor populației, care și așa scad de șase ani consecutiv, spune analistul. Cu toate acestea, deși recunosc că viața a devenit mai grea, rușii sunt de părere că pot răbda și se pot adapta circumstanțelor, a adăugat sociologul.

Analistul Aleksandr Pojalov a arătat, pe de altă parte, că tot mai mulți ruși îi atribuie lui Putin responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în țară. În opinia lui, din cauza reformei pensiilor și a modului deficitar și ineficient de aplicare s-a clătinat încrederea în statul social, încetează să mai funcționeze spectrul inamicului extern. Mai ales că, pe termen scurt, nu se întrevede o ameliorare a situației de politică externă, care să conducă la o ridicare a sancțiunilor și la o încheiere demonstrativă a ”păcii cu Occidentul”, apreciază politologul, citat de cotidianul ”Vedomosti”.

owner

Recent Posts

Putin a inaugurat aeroporturi în Magadan, Stavropol și Ceboksarî

Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…

17 ore ago

Putin a înaugurat o autostradă de mare viteză spre Podul Crimeii

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a deschis traficul pe autostrada de mare viteză care face legătura…

18 ore ago

Putin: Rusia trebuia să pregătească operațiunea specială din Ucraina mult mai devreme

Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…

18 ore ago

Moscova a văzut că NATO se pregătește de război cu Rusia și i-a trimis semnale ferme

Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…

20 de ore ago

Atac cu rachete al armatei ruse: A fost lovită reprezentanța CIA la Kiev

În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…

20 de ore ago

Regizorul italian Giancarlo del Monaco a primit cetățenia rusă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…

o zi ago

This website uses cookies.