Între 15-17 februarie a.c, a avut loc la Munchen (Germania), Conferinţă Internaţională de Securitate / Conferinţa de Securitate de la Munchen. Că această întâlnire informală, elitistă, are deja tradiţie este bine ştiut – prima conferinţă a avut loc acum 55 de ani, mai precis, între 30 noiembrie – 1 decembrie 1963.
Numele iniţial, din 1963, (Internationale Wehrkunde – Begegnung) arată clar obiectul proiectului şi anume o întâlnire internaţională pe teme de apărare (în traducere aproximativă); suntem în plin Război Rece, iar existenţa unui “loc în care se pune lumea la cale”, adică se analizează şi se modulează politicile occidentale în contextul arătat, îşi dovedeşte necesitatea. Participanţii sunt germanii şi omologii lor din ţările membre NATO (era numită “reuniunea transatlantică a familiei”).
După 1991, odată cu căderea comunismului, au fost invitate să participe la evenimentul de la “Bayerischer Hof”(hotelul care găzduieşte Conferinţa) şi Federaţia Rusă, plus ţările ex-comuniste. Trebuie spus că acest proiect este într-o continuă evoluţie şi schimbare, îmbogăţindu-şi “lista de participanţi” în acord cu realităţile lumii; astfel, actualmente participă şi China, India, ţările Orientului Mijlociu, etc.
Delegaţiile participante sunt formate din lideri importanţi şi factori de decizie (politicieni, militari, reprezentanţi ai diverselor organizaţii neguvernamentale, etc.), iar tema fiecărei reuniuni este diferită, fiind adaptată problemelor celor mai stringente de pe ordinea de zi a lumii.
Anul acesta, de ex., “securitate” a fost cuvântul cel mai invocat. Conceptul, devenit polisemantic prin domeniile pe care le presupune, dă de furcă tuturor, provocările fiind la ordinea zilei (în special în ceea ce priveşte securitatea cibernetică). Apoi, s-a discutat mult despre fragilitatea ordinii internaţionale şi a relaţiilor dintre state, despre nocivitatea campaniilor de dezinformare din media, etc.
Fireşte, Federaţia Rusă a fost vedeta discuţiilor, fiindcă poţi iubi (sau nu) Rusia, dar este imposibil să o ignori! Oficial, desigur, s-a comentat despre “provocările” Rusiei, unii apreciind astfel rezultatele excelente din cercetarea militară şi civilă pe care această ţară le are. Sau, faptul că ruşilor chiar le pasă de compatrioţii lor de pretutindeni şi că sunt dispuşi să intervină oricând este nevoie pentru siguranţa, drepturile şi bunăstarea acestora.
Mai puţin oficial, delegaţia rusă a fost permanent asaltată pentru întrevederi pe diverse teme, de multe ori chiar de către cei care “tună şi fulgeră” împotriva Rusiei. Adică “politic corect”, pentru occidentali, este să ataci, dar dacă interesul ţi-o dictează, faci frumos şi ceri favoruri… Oare, se supără cineva dacă spunem că, pentru unii, politica asta e o… varză de Bruxelles?!?
Intervenţiile Ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, au punctat necesitatea păstrării suveranităţii naţionale, pentru fiecare stat, mai ales acum, în condiţiile globalizării generatoare de dezordine şi confuzie identitară. Echilibrul trebuie urmărit în toate interesele, pentru toate părţile implicate. (Şi, când te gândeşti că acest Maestru al diplomaţiei mondiale este nativ Berbec!!!).
Din punct de vedere astrologic, MSC (Munich Security Conference), “născută” la data de 30 noiembrie 1963, este Săgetător (să mai spună cineva că nu există inspirație și în acest domeniu)! Nici că era semn zodiacal mai potrivit decât Arcașul internațional, semnificator al comunicării la nivel înalt, al idealurilor și, ținând cont de “armă”, al conflictului internațional. Soarele postat pe Meridian garantează succesul demersului.
Ascendentul este în Vărsător, o promisiune de evoluție permanentă, poate uneori atipică, cu accente de umanism şi spirit fratern.
Jupiter, stăpânul Arcașului, este în Berbec (semn de debut), fiind focarul (adică punctul de conjugare al energiilor celorlalte două puncte participante la aspect) unui careu în T (pe care îl formează cu Axa Destinului); am mai arătat că această configurație, careul în T, este foarte energică și că trebuie exprimată (preferabil, armonios și constructiv, lucru care nu se prea întâmplă).
Prin urmare, trebuie exprimat Jupiter, adică marele benefic, ceea ce este foarte bine, dar și punctul opus focarului (care oferă, de obicei, soluţia pentru detensionarea aspectului); dacă Jupiter este situat la 9º35’ Berbec, punctul opus este la 9º35’ Balanță. Gradul sabian (o interpretare simbolistică pentru fiecare grad zodiacal, cu rădăcini în antichitate) pentru această poziție spune: “O canoe apropiindu-se de un liman sigur prin ape periculoase”, iar interpretarea este legată de necesitatea abordării calme a oricărei probleme; toate dificultățile care sunt şi vor mai fi pot îmbogăți experiența şi oferi soluţii salvatoare. Nu se poate spune că nu-i aşa, ținând cont de obiectul Conferinței de Securitate internațională! Mai trebuie spus că, fiind implicate semnele Crucii Cardinale (Jupiter este în Berbec, iar Axa Destinului este pe Rac/Capricorn, cu Nodul Nord în Rac), este de așteptat ca proiectul să se bucure de longevitate!
Luna este plasată în materialul Taur, semn că există şi abordare din perspectivă economico-financiară, iar Mercur, astrul responsabil cu comunicarea este situat în zodia natală (Săgetătorul), fiind conjunct cu Marte şi cu Venus (plasată în Capricornul responsabil). Concluzionăm că se comunică din plin, în multe limbi, se emit acte, etc. (Mercur), cu tact şi diplomaţie, cu responsabilitate, referitor la structuri statale şi guvernamentale, sau de altă natură (Venus în Capricorn), inclusiv pe teme sensibile, aprinse ( Marte).
Dacă analizăm tranzitele, observăm că prezenţa lui Lilith pe Ascendent în 1965 va conduce la anularea conferinţei şi la mutarea datei din noiembrie-decembrie în luna februarie, pe la mijloc; astfel, din anul 1966, Întâlnirea (deocamdată!) se va ţine în februarie.
Anul 1992 aduce Saturn pe Ascendent, în conjuncţie cu poziţia natală; asistăm la o încheiere de ciclu saturnian şi la începutul altuia, pe o nouă treaptă de evoluţie. Pentru a marca acest eveniment astral, în plan material se procedează la schimbarea numelui, “Întâlnirea pentru securitate” devenind “Conferinţa de la Munchen privind politica de securitate”.
În 1996-1997 asistăm la prezenţa lui Pluton pe Meridian. Moarte sau renaştere? Într-adevăr, Conferinţa de la Munchen trece printr-un moment delicat, existenţa sa fiind pusă sub semnul întrebării. Dar, atât preşedintele proiectului (Ewald von Kleist, la momentul respectiv), cât şi cancelarul Kohl, primesc scrisori din partea multor politicieni, din toată lumea, prin care se solicită imperativ continuarea acestui proiect cu contribuţie benefică în pacea şi stabilitatea Europei; şi, în 1997, Conferinţa continuă!
2009 aduce Jupiter pe Ascendent şi “haine noi”, adică redenumire, aşa cum este şi în ziua de astăzi – Conferinţa de Securitate de la Munchen.
Conferinţa de Securitate din 15-17 februarie 2019 are o hartă astrală foarte interesantă din perspectiva repetării unor aspecte prezente şi în harta natală, cea din 1963.
Astfel, pentru 15 februarie 2019, ora 14.15, avem o entitate cu Soarele în Vărsător şi Lună în Gemeni (semne de Aer, comunicarea prevalează), Mercur în Peşti, cu steaua fixă Skat (sunt stimulate comunicarea emoţională, sensibilitatea, prietenia, acordul şi înţelegerea) şi Venus în Capricorn (protecţii discrete).
Marte este conjunct cu Uranus în Taur, o configuraţie nu tocmai comodă, dacă luăm în considerare potenţialul impredictibil. Taurul nu reacţionează pe loc (precum Berbecul), dar o va face când te aştepţi mai puţin (când se umple paharul), cu o violenţă care desfide logica. Cu siguranţă, vor fi ecouri puternice de la această întâlnire, pe teme ce ţin de graniţe, teritorii, finanţe, bănci, independenţă… Mai ales că Marte şi Uranus sunt focarul careului în T pe care îl alcătuiesc cu Axa Destinului, plasată tot pe Rac/Capricorn, ca-n ’63.
Gradele sabiene pentru poziţiile opuse, adică 30º Balanţă (pentru Uranus) şi 1º Scorpion (pentru Marte) sunt: “Trei munţi ai cunoaşterii pe capul unui filozof” , respectiv “ Un autobuz cu geamuri mari, plin cu turişti”. Participanţii la Conferinţa de Securitate de la Munchen ar trebui să integreze sensul acestor simboluri – să poată trece de aparenţe (pentru a vedea adevărul), să analizeze şi să acţioneze cu înţelepciune pe drumul care îl parcurg împreună (cu popoarele lor), să observe cu atenţie tot ceea ce îi înconjoară. Doar aşa va (mai) avea cine să strângă cioburile care vor rezulta din stricarea ordinii internaţionale!
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
This website uses cookies.