Pe portalul Voltairenet.org, a apărut un interesant comentariu al expertului militar român, Valentin Vasilescu, pe care îl reproducem în întregime, cu acordul autorului.
Radio ”Europa Liberă” a declanșat panică în România, susținând că Moscova se pregătește să lanseze lovituri nucleare la Deveselu, baza americană a așa-numitului „scut anti-rachetă”. Toate acestea sunt invenții propagandistice. Rusia are mijloacele de a distruge rachetele americane de îndată ce sunt lansate și, prin urmare, nu are nevoie să înlăture România de pe hartă.
Mai întâi a apărut un interviu în exclusivitate pentru Radio ”Europa Liberă”, secția de limbă română (post finanțat de Congresul SUA), al analistului militar rus Pavel Felgenhauer. Acesta este de profesie biochimist, n-are nicio pregătire în domeniul militar, dar este jurnalist al presei pro-americane din Rusia. Interviul este un ”fake news” în care Felgenhauer este forțat să spună că rachetele Kinjal, de pe avioanele rusești MIG-31K au fost special create și amplasate pentru a lovi România. Țară care găzduiește scutul anti-balistic american de la Deveselu.
Prin intermediul presei aservite și a oamenilor implantați de serviciile de informații românești, subordonate la rîndul lor, serviciilor americane, această știre a fost rostogolită și amplificată pentru a crea o adevărată isterie în România. Presa din România acuză vehement Rusia că este pe punctul de a o ataca. Cu toate acestea, eu sunt convins că românii nu trebuie să se sperie. Aceiași opinie a fost exprimată și ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin.
Pentru că Rusia nu va utiliza racheta Kinjal înarmată cu focos nuclear ca să atace România. Racheta hipersonică Kinjal este destinată neutralizării unor ținte mobile, mult mai importante decât instalația de la Deveselu. De exemplu, grupările navale de invazie, formate în jurul portavioanelor americane.
Haideți să ne lămurim cum funcționează ”agresivitatea” defensivă a Rusiei pe care o acuză presa din România.
Sistemul anti-balistic american este plasat la Deveselu, în Câmpia Română. De la țărmul Mării Negre la Deveselu, terenul este plat, fără obstacole de relief. Din Crimeea până la litoralul românesc sunt 220-310 km. În Crimeea, au fost amplasate și 4 batalioane x 8 sisteme de lansare S-400 rusești, care pot doborî o țintă aeriană la distanța de 380 km.
Pe vârfurile muntoase din Crimeea care depășesc 1.500 m, sunt amplasate radare de descoperire de mare putere. Radarele pot urmări 300 de ținte (elicoptere, avioane, rachete de croazieră și rachete balistice) până la strâmtorile Bosfor și Dardanele. O rachetă Tomahawk care evoluează cu viteza de 800 km/h deasupra mării sau a Câmpiei Române este cel mai ușor de urmărit.
Batalioanele S-400 din Crimeea lucrează într-o rețea de managementul spațiului aerian, numită Poliana D4M1, alături de alte batalioane de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune. Poliana D4M1 primește informația lansării unei rachete Tomahawk de la Deveselu și de la sateliții de cercetare rusești, dar și de la avioanele A-50 (AWACS). În 2019, Rusia va începe operarea noii stații de radar, de alertă timpurie, cu rază de acțiune de 2.500 km, amplasată la Sevastopol.
În concluzie, Rusia nu are nevoie să lovească instalația americană de la Deveselu, chiar dacă aceasta va fi înarmată cu rachete de croazieră Tomahawk. Pentru că aceste rachete, lansate spre obiectivele rusești, sunt descoperite pe loc, urmărite permanent și lovite imediat ce au ieșit din apele teritoriale ale României.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
This website uses cookies.