Exportatorii moscoviți au fost în Dubai. Care sunt rezultatele
11/02Gherman Gref despre ”adevărul radical”, criterii de calitate, învățământ, teste, cărți și căi de dezvoltare (II)
11/02Un diplomat al zilelor noastre: Maria Zaharova
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, consideră că un diplomat trebuie să fie, înainte de toate, foarte stăpân pe sine, răbdător, capabil să analizeze operativ informația.
Puțini sunt astăzi, cei care nu cunosc situația legată de acordul nuclear iranian, despre Tratatul privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune, despre Consiliul de Securitate al ONU. Iar aici, un rol important revine purtătorului de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova care, în timp real, fără să recurgă la aluzii și ascunzișuri, explică aproape „pe degete„ ce se întâmplă.
Pentru Ziua Lucrătorului în Diplomație, sărbătorită la 10 februarie, șefa Departamentului de Presă al ministerului a acordat un interviu agenției TASS.
Ca în filme … Sau aproape
Zaharova recunoaște că oamenii sunt tentați să prezinte serviciul diplomatic într-o lumină aparte, conferindu-i o notă de romantism. ”Sunt filme artistice, seriale despre diplomați. Cred că tendința va continua. Ceea ce, desigur, denotă și o creștere a interesului pentru viața internațională”, spune ea.
Elevii și studenții solicită tot mai des organizarea de ore speciale și lecții. ”Munca de comunicare cu cetățenii a atins nivel cosmic: oamenii nu caută numai observații critice, pun întrebări, trimit numeroase propuneri, inclusiv sub formă de versuri, trimit fotografii din arhiva proprie, caricaturi pentru ultimele evenimente”, a relatat purtătorul de cuvânt.
Dar puțini știu ce se ascunde, în realitate, în spatele zâmbetului sau a privirii intransigente. Zaharova spune că, înainte de toate, un diplomat trebuie să fie sigur de sine, să fie răbdător și să știe să analizeze rapid orice informație. Cerințele cresc însă cu fiecare an.
Despre gadgeturi noi și vechi
În zilele de astăzi, diplomații aproape că nu dispun de timpul necesar pentru a-și pregăti un discurs. Totul trebuie făcut în regim non-stop.
”Când am venit în Departamentul de Presă încă se mai puteau face unele modificări, se puteau aduce explicații. Astăzi, totul trebuie făcut, practic, concomitent”, a declarat reprezentantul oficial al MAE.
Chiar dacă nimeni nu a anulat diplomația tradițională, componenta ei informațională s-a transformat – este munca online. ”Pentru noi, este o nouă provocare informațională. Trebuie să fii pregătit pentru că orice fleac capătă, în rețea, miliarde de comentarii pline de viață”, a atras atenția Zaharova. ”Atenția s-a mutat acum de la esența negocierilor la detalii”.
Momente inedite
Rugată să povestească întâmplări hazlii, șefa biroului de presă al MAE rus a arătat că, în astfel de momente, ei și colegilor ei nu prea le vină să râdă. ”O grămadă de momente aiurea apar în timpul fotografiilor de protocol, sau pe durata pregătirilor pentru negocieri. Dacă pe chipul cuiva apare un zâmbet, purtătorii de cuvânt trebuie să îl comenteze”, a spus Zaharova.
”Mi se face pielea de găină când îmi amintesc de astfel de clipe, și nu au fost puține. Începând cu dimensiunile impresionante ale cartofului din statul Idaho, cărat într-o cutie și dăruit de secretarul de stat al SUA, John Kerry, șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, în timpul negocierilor privind Siria, în ianuarie 2015, la Paris, până la glumele făcute de ministrul rus cu jurnaliștii în timpul fotografiilor de protocol”.
Nu de puține ori trebuie să te confrunți cu specificul protocolului din diferite țări, unele lucruri putând diferi radical de cele fac parte din protocolul rus. ”Spre exemplu, permanent ne confruntăm cu probleme privind modul de amplasare a drapelelor de stat: uneori, conform specificului protocolului local, miniștrii se așează nu în dreptul steagurilor statelor pe care le reprezintă”, a explicat Zaharova.
Cu comunicatul de presă în mână
Chiar și de sărbătoarea lor profesională, diplomații trebuie să rezolve probleme importante, să fie tot timpul cu atenția întinsă la maxim. ”Întotdeauna întâmpinăm această sărbătoare la muncă, la post, cu comunicatul de presă în mână”, a recunoscut Zaharova.
Ce fac funcționarii consulari de sărbătorile de iarnă? ”Pentru ei nu există, practic, sărbători. Din păcate, tot timpul apar probleme cu cetățenii”, a constatat diplomatul.
Spre exemplu, în timpul sărbătorilor de iarnă din acest an s-au întâmplat tot felul de lucruri. În 1 și 2 ianuarie au fost capturați marinarii ruși în Benin, după care au început necazurile cu turiștii din sud-estul Asiei. Mulți cetățeni au plecat fără asigurare”.
”Siria, Venezuela, evenimentele din Ucraina, nu ne lasă să ne plictisim”, a adăugat Maria Zaharova. ”Cum se spune, procesul de muncă nu se întrerupe niciodată”.