Hot News
Conferința de presă cu ocazia Zilei Diplomatului Rus
07/02
Ambasadorul Valeri Kuzmin: Pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-române este necesară voința politică din ambele părți
08/02

Grecia și Bulgaria se bat pentru Turkish Stream

Foto: RIA Novosti

O concurență serioasă pentru traseul livrărilor de gaze naturale în Europa prin gazoductul Turkish Stream se observă între Grecia și Bulgaria, a declarat pentru RIA Novosti politologul turc Aidyn Sezer.

În ajun, premierul elen, Alexis Tsipras a declarat că, în timpul vizitei sale în Turcia, va discuta cu președintele Recep Tayyip Erdogan aspecte privind colaborarea în domeniul energiei, inclusiv construcția gazoductului Turkish Stream, care va avea două conducte cu o capacitate de 15,75miliarde metri cubi fiecare. Prima va furniza gaze naturale rusești consumatorilor turci, a doua destinată țărilor din sudul și sud-estul Europei. Primul tronson ar urma să fie dat în funcțiune la sfârșitul acestui an.

”Este o concurență serioasă în jurul traseului celui de-al doilea tronson al gazoductului, cel prin care gazul ar urma să ajungă în Europa. Grecia și Bulgaria se luptă pentru ca viitoarea conductă să le traverseze teritoriul. Rusia negociază cu ambele țări, dar și cu altele care ar putea găzdui gazoductul. Nu mai departe de săptămâna trecută s-a ajuns la o înțelegere cu Serbia. Nu există încă o decizie definitivă în acest sens”, a declarat interlocutorul agenției.

Potrivit spuselor sale, când a fost semnat cu Turcia acordul privind Turkish Stream, s-a presupus că gazul va ajunge în Europa prin Grecia. ”Varianta cu Bulgaria a apărut ulterior, dar a fost o variantă puternică. Pentru că în Bulgaria există deja vechiul gazoduct, spre Ucraina. Actuala conductă poate fi folosită pentru a transporta în Bulgaria gazul furnizat de Turkish Stream. Adică gazul poate fi pornit în sens invers”, a apreciat expertul.

El crede că, dacă Bulgaria va fi aleasă ca țară de tranzit, gazul va traversa teritoriul ei, ajungând în Serbia, Ungaria, Slovacia și Austria, iar dacă se va opta în favoarea Greciei, carburantul va fi livrat în Italia prin Marea Adriatică.

”Volumul de gaze furnizat de al doilea tronson (15,75 miliarde metri cubi) depășește necesarul Greciei și al Bulgariei, dar dacă se adună și cererea statelor vecine lor, atunci cifra se va dovedi insuficientă. Având în vedere faptul că gazele rusești sunt mai ieftine comparativ cu alte surse de aprovizionare (spre exemplu gazoductul TANAP), Rusia ar putea, pe termen scurt, să construiască trasee atât prin Grecia, cât și prin Bulgaria. Grecia va cumpăra gazul rusesc pentru nevoile interne, iar dacă va ajunge în Italia, va încasa bani și pentru tranzit”, a apreciat expertul turc.

În opinia lui, Statele Unite nu pot pune piedici realizării proiectului Turkish Stream. ”Din moment ce gazoductul este deja construit până în Turcia, SUA nu pot exercita presiuni. Anterior, SUA au pus presiune pe Bulgaria, pentru a renunța la South Stream. De aceea, în locul acestui gazoduct Rusia a început realizarea Turkish Stream”, a adăugat Sezer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2997038