Presa rusă: Prețul petrolului și temerile producătorilor americani
29/01Polonia va trebui să discute cu Gazprom despre conducta ei
29/01Șeful Băncii VTB: Nu există o nouă agendă de lucru între Rusia și Occident
Desfășurat săptămâna trecută, Forumul Economic Mondial de la Davos a demonstrat că în lume nu există alternativă rezonabilă la colaborare în chestiuni care țin de securitate, economie, finanțe, cultură. Iar dovada este faptul că în centrul atenției s-a aflat nu conținutul discuțiilor, ci acei care nu au participat la activitate, a apreciat șeful VTB, Andrei Kostin, care a fost prezent la Forum (se are în vedere că marii absenți de la Davos au fost liderii SUA, Franței, Marii Britaniei, Chinei și Rusiei – n.r.). Principala temă a forumului a fost anunțată globalizarea, deși numeroși participanți au vorbit despre întărirea proceselor de deglobalizare și populism.
”Parafrazându-l pe scriitorul irlandez James Joyce, la Davos absența a fost cea mai prezentă formă – ceea ce nu a putut să nu trezească îngrijorare, resimțită în atmosfera veselă, de regulă, de la Davos. Această neliniște nu poate fi însă catalogată drept un eșec al forumului în sine – ea doar a reflectat starea de confuzie și nivelul ridicat de incertitudine în care se află lumea modernă”, scrie Kostin în paginile cotidianului Vedomosti.
Bazele ordinii mondiale crapă zgomotos, crede Kostin, dar Forumul de la Davos a demonstrat: principalii jucători nu sunt capabili să se înțeleagă în privința unor noi baze. Pe parcursul dezbaterilor s-a exprimat părerea că lumea se îndreaptă spre ”o multitudine de concepții”.
”Firește și noi, și oamenii din fața noastră va trebui să parcurgem partea noastră de drum, să învățăm să înțelegem și să respectăm argumentele celuilalt, să căutăm cu răbdare noi abordări și noi soluții, să găsim în noi curajul de a accepta chiar și cele mai neplăcute pentru sine realități”, a arătat șeful VTB.
În opinia lui, între Rusia și Occident nu există, acum, o nouă agendă de calitate pentru cooperare. ”Rusia a simțit cu mult timp înaintea altora gravitatea acestor provocări și cât de prezente sunt ele în lume. Astăzi s-a dovedit cât de pătrunzător a fost discursul de la Munchen al președintelui Vladimir Putin. Sunt convins că, dacă atunci, preocupările noastre ar fi fost auzite, multe dintre subiectele relațiilor Rusiei cu lumea occidentală, inclusiv cele mai dureroase, ar fi putut avea altă evoluție. Acum, aceste relații sunt puse ”pe stop”, crede Kostin, apreciind că dezvoltarea relațiilor depinde de partenerii Rusiei.