Statele Unite au anunțat cât costă întreținerea și modernizarea arsenalului nuclear în următorii 10 ani. Este vorba de 494 miliarde de dolari. Experetul Centrului pentru jurnalism politic și militar din Moscova, Boris Rojin, a comentat informația.
”Dacă va fi realizat, planul privind forțele nucleare va costa 494 miliarde de dolari pentru perioada 2019 – 2028, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 50 de miliarde de an”, se arată în raportul publicat de comisia pentru buget a Senatului american. Documentul a fost alcătuit pe baza solicitărilor financiare venite din partea Pentagonului și a Ministerului american al energiei pentru anul în curs și, așa cum subliniază autorii lui, este doar o estimare.
Conform textului, ”toate forțele atomice de care dispun în prezent SUA vor atinge termenul limită de viață”, fiind vorba, printre altele, de submarine atomice lansatoare de rachete balistice, rachete intercontinentale, bombardiere, avioane tactice, dar și focoasele nucleare necesare pentru aceste sisteme”.
”Dacă Statele Unite vor să folosească și pe mai departe aceste arme, în următoarele două decenii, toate componentele arsenalului nuclear trebuie reechipate cu ajutorul unor sisteme noi”, subliniază raportul.
”Așa cum reiese din poziția adoptată de SUA în privința Tratatului de lichidare a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, din programul de extindere a sistemului de apărare aeriană și din discuțiile privind necesitatea desprinderii de tratatul START-3, Statele Unite au pornit pe drumul sigur al declanșării cursei înarmării. S-a ajuns aici din cauza lobby-știlor industriei de apărare, interesați să obțină contracte cu statul pentru producerea și modernizarea armamentului, dar și din cauza acelei părți a elitei care mizează pe o confruntare de lungă durată cu Rusia și China. Iar cheltuielile sunt determinate de această politică a SUA. Bugetul american al apărării are tendință stabilă de creștere anuală. De fapt, acești bani vor fi alocați. Casa Albă va motiva evocând securitatea națională. Deși tocmai politica SUA este cea care împinge situația spre declanșarea unei curse a înarmării cu rachete și arme atomice”, a spus Boris Rojin.
Pierderea orașului Krasnoarmeisk (Pokrovsk, numele ucrainean) va fi o lovitură pentru dezvoltarea metalurgiei în Ucraina,…
Profesorul Dmitri TRENIN, director științific al Institutului de Economie și Strategie Militară Mondială al Școlii…
Procuratura Generală a Rusiei a trimis o declarație scrisă președintelui Direcției Spirituale a Musulmanilor (DUM)…
Asistentul președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov, a anunțat ce țări vor primi statutul de partener…
Autoritățile moldovenești pregătesc o operațiune militară în Transnistria, pentru care președintele republicii, Maia Sandu (în…
Fostul analist al CIA, Larry Johnson, a trimis conducerii ruse un avertisment, informează Rambler.ru. Într-un…
This website uses cookies.