Hot News
Maksim Oreșkin: Lumea se apropie de sfârșitul unui super-ciclu al globalizării
25/01
Episodul „Masha și ursul” a intrat în Cartea Recordurilor Guinness Book (VIDEO)
25/01

Șeful ”Lukoil” despre evoluția prețurilor la petrol în anul 2019

Vaghit Alekperov, președinte al companiei ”Lukoil”/ Foto: TASS

Președintele companiei petroliere ”Lukoil”, Vaghit ALEKPEROV, a vorbit, într-un interviu acordat la Davos corespondentului agenției TASS, despre acordul cu OPEC de reducere a producției de țiței, despre evoluția prețului la ”aurul negru” și despre planurile întreprinderii.

– Credeți că reducerea cotelor de producție în cadrul OPEC va trebui prelungită dincolo de primul semestru al anului?

– Acest acord influențează prețul curent al produsului nostru, dar în același timp, economia americană demonstrează o creștere furtunoasă a producției, iată de ce aceste limitări încetinesc dezvoltarea noastră pe termen lung. Este o chestiune care trebuie abordată cu prudență. În ce privește prelungirea și în al doilea semestru, este prematur să vorbim dacă este sau nu necesară. Trebuie așteptat.

– Considerați oportună revizuirea cotelor în interiorul Rusiei, printre companiile de acasă?

– Industria petrolieră lucrează pe baza legislației ruse, de aceea se impune o abordare separată, complexă. Toate companiile petroliere trebuie să fie în aceeași barcă, pentru că petrolul se extrage de pe teritoriul Federației Rusiei, dar Ministerul Energiei trebuie să decidă ce și cum.

– Cum comentați variațiile prețurilor la petrol? Există premise pentru ca volatilitatea să continue și în acest an?

– Cred că da. Dacă se va merge pe așa numita reglementare artificială a volumelor de producție, volatilitatea va fi mereu.

– Ce factori vor influența aceste variații de preț în cursul acestui an?

– Primul – prezența speculanților pe piața noastră. Doi – îndeplinirea de către țările OPEC a acordului de reducere. Trei – producția ridicată în America.

Volatilitatea în 2019 se va situa undeva între 55 și 65 de dolari/baril pentru prima jumătate a anului. Apoi, totul va depinde de decizia care va fi luată în cazul Iranului, dacă va fi prelungită și după luna aprilie permisiunea pentru șapte țări de a cumpăra petrol iranian.

– Vicepremierul Anton Siluanov a spus că așteaptă din partea petroliștilor propuneri de dedolarizare a decontărilor pentru petrol. Ați trimis așa ceva?

– Producția noastră are așa numita cotație internațională. Astăzi, în comerțul cu petrol există numeroase derivative, care sunt asigurate de marile companii. De regulă, toate astea se fac în dolari. Este o trecere dificilă, dar cu țările CSI se poate începe o primă etapă.

– Ați avut negocieri în acest sens?

– Numai punctuale, pe produse petroliere.

– Care este principala misiune a ”Lukoil” pentru acest an?

– Creșterea eficienței activelor rusești, lucrări intense de prospectări geologice și achiziția de active din afara granițelor Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2958175