Vice-ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Riabkov, afirmă că Rusia are toate motivele să creadă că, sub pretextul testelor anti-rachetă, SUA pun la punct tehnologii pentru rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, scrie agenția TASS.
Adevăratul motiv al ieșirii SUA din Tratatul de lichidare a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF) rezidă în dorința Washingtonului de a-și elibera mâinile pentru a contracara adversarii geopolitici, a declarat Riabkov la o conferință de presă comună organizată de MAE și Ministerul Apărării.
”În luările de cuvânt ale reprezentanților Administrației SUA referitoare la planurile de oprire a îndeplinirii INF, dar și în declarațiile anterioare ale președintelui Donald Trump privind intenția de a ieși din Tratat, se întrevede clar adevăratul motiv al acestor măsuri. El rezidă în dorința Washingtonului de a-și asigura o deplină libertate de acțiune în alegerea mijloacelor de contracarare a acelor țări care dețin arsenale de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune și care sunt incluse de SUA în categoria adversarilor și opozanților geopolitici”, a spus diplomatul.
El a adăugat că, sub pretextul testelor anti-rachetă, SUA perfecționează potențialul tehnologic al rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune.
Diplomatul a amintit că Moscova și Washingtonul au formulat pretenții reciproce legate de respectarea INF. ”În discuțiile avute de-a lungul anilor nu s-a reușit o apropiere de poziții. Convingerea noastră profundă este că situația s-a complicat numai și exclusiv din cauza liniei adoptate de Washington, dar și de maniera de a conduce treburile. În urmă cu 15 ani, SUA au renunțat unilateral la comisia specială de control a tratatului, anunțând că nu mai dorește să continue dialogul pe marginea preocupărilor exprimate deja la acel moment de Rusia în privința respectării de către partea americană a INF”.
”Noi am ridicat problema utilizării de către Pentagon a așa numitelor rachete-ținte, care contravin INF, pentru că sunt similare prin caracteristicile lor cu rachetele balistice cu rază medie și mai scurtă de acțiune”, a detaliat Riabkov. El a arătat că industria militară a SUA lucrează intens de o bună bucată de timp la dezvoltarea capacităților de producție pentru rachete interzise de INF. ”Nu este secret faptul că, de ceva timp, SUA efectuează studii științifice și de cercetare, dar și de testare a diferitelor sisteme de rachete, a căror creare ar veni în dezacord cu litera și spirtul INF”, a spus oficialul rus.
Riabov a dat exemplul fabricii din Tucson unde, ”începând din iunie 2017 se fac ample operațiuni de modernizare a bazei ei tehnico-materiale”. ”Această întreprindere este una dintre cele mai mari din domeniul racheto-spațial și poate fabrica practic toate tipurile de rachete, inclusiv cele de croazieră cu rază medie și mai scurtă de acțiune”, a spus vice-ministrul de externe, subliniind că extinderea capacităților de producție a uzinei a fost anunțată în 2016.
Riabkov a precizat, totodată, că și după 2 februarie Rusia va considera condițiile înscrise în INF drept obligatorii de îndeplinit de către ambele părți semnatare – Rusia și SUA. Washingtonul și-a anunțat planurile de a stopa, începând cu 2 februarie, îndeplinirea obligațiilor sale cu privire la INF în cazul în care Rusia nu va elimină subiectul așa-numitei sale încălcări. ”La rândul nostru, considerăm că, din cauza lipsei oricăror încălcări ale INF din partea noastră, rațiunea corespunzătoare înaintată de Washington pentru suspendarea valabilității tratatului este inconsistentă, iar decizia în sine este lovită de nulitate din punct de vedere juridic, a subliniat diplomatul. În practică, aceasta înseamnă că, pentru perioada de așa-numită suspendare, tratatul va continua să fie în vigoare, rămânând obligatoriu pentru părți”.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.