Între Moscova și Tokyo se păstrează disensiuni substanțiale pe tema tratatului de pace, părțile convenind să lucreze pe baza Declarației din 1956, a anunțat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, la sfârșitul convorbirilor purtate cu omologul său nipon, Taro Kono.
”Se mențin divergențe substanțiale. Inițial, pozițiile au fost total opuse. Am mai spus-o. Dar voința politică a liderilor noștri de a normaliza pe deplin relațiile dintre Rusia și Japonia ne determină să intensificăm acest dialog”, a declarat Lavrov.
Ministrul a subliniat că Rusia și Japonia și-au confirmat disponibilitatea de a lucra pe baza Declarației din 1956, ”ceea ce înseamnă, înainte de toate, inflexibilitatea celui dintâi pas – recunoașterea de către Japonia a rezultatului celui de-al Doilea război mondial în totalitate, inclusiv suveranitatea Rusiei asupra insulelor Kurile”.
În același timp, Lavrov a subliniat că Rusia și Japonia înțeleg necesitatea unei îmbunătățiri radicale a relațiilor reciproce. Astfel, Moscova și Tokyo au convenit să elaboreze noi și ambițioase proiecte privind desfășurarea, împreună, a unor activități economice în Kurile.
În context, Lavrov a atras atenția părții nipone în legătură cu acțiunile SUA de dezvoltare a sistemelor de apărare aeriană pe teritoriul nipon și de militarizare a regiunii. ”Formal, SUA își justifică măsurile prin necesitatea neutralizării amenințării nucleare nord-coreene, cum spun ei. În realitate, sunt acțiuni care creează riscuri pentru securitatea Rusiei și a Chinei”, a adăugat Lavrov.
Agenția RIA Novosti notează că la Moscova se desfășoară prima rundă de convorbiri dintre Lavrov și Kono pe marginea tratatului de pace dintre Rusia și Japonia.
Sectorul energetic și populația resimt tot mai greu fiecare nou atac asupra sistemului energetic al…
La finalul reuniunii Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, desfășurat lângă Sankt Petersburg, Vladimir Putin a răspuns…
Amorțeala intelectuală și morală constituie cel mai important semn al Europei actuale, unde Rusia a…
NTV: Cei care au fugit de armată au declarat că nu doresc să apere Kievul…
Fake: O rachetă rusă a pătruns în spațiul aerian al Moldovei și României, scriu canalele…
Grupul de companii ”Oboronlogistica”, proprietarul navei-cargou Ursa Major, a comentat circumstanțele situației de urgență soldate…
This website uses cookies.