Hot News
Ambasadorul SUA a amenințat companiile germane din cauza gazoductului ”Nord Stream-2”
14/01
Tratat de pace. Lavrov despre disensiunile cu Japonia
15/01

SUA au prins semnalul satelitului ”Spektr-R”

Sistemele de bord ale singurului mare satelit științific al Rusiei, ”Spektr-R” (proiect ”Radioastron”) sunt viabile, a anunțat pe contul său de Twitter societatea ”Roskosmos”.

Mesajul corporației de stat precizează că, în 14 ianuarie, stațiile de recepție a datelor științifice din SUA au înregistrat emisia unui semnal pe frecvența unuia dintre emițătorii satelitului ”Spektr-R”, ceea ce ”confirmă, indirect informația potrivit căreia sistemele de bord funcționează conform logisticii integrate”.

Potrivit RIA Novosti, semnalul de la ”Spektr-R” a fost primit în timpul sesiunii de dimineață de comunicare a observatorului terestru american Green-Bank. În același timp, agenția TASS a anunțat că încercările de a relua comunicarea cu satelitul au fost reluate luni seară, când observatorul spațial rus a intrat în zona de vizibilitate radio de pe teritoriul Rusiei.

”Specialiștii încearcă să refacă legătura cu ”Spektr-R” prin trimiterea unui semnal mai puternic, dar și prin scanarea pe frecvențe apropiate”, a explicat consilierul directorului general al ”Roskosmos” pe probleme științifice, Aleksandr Bloșenko.

Lansat în 2011, radiotelescopul ”Spektr-R” și-a depășit de 2,5 ori termenul de exploatare. Totuși, s-a decis prelungirea duratei de activitate până la sfârșitul anului 2019. Citând surse ale Academiei de Științe a Rusiei, TASS subliniază că satelitul rus a reușit trei mari realizări. ”Aș evidenția trei momente importante. Prima – descoperirea strălucirii extreme a quasarilor (nucleul activ al unei galaxii). S-a constatat că quasarii, nucleele lor emit raze mult mai strălucitoare decât s-a crezut până acum, fapt care a determinat o revizuire a mecanismului de radiații a nucleelor quasarilor”, a enumerat Iuri Kovaliov, membru corespondent al Academiei.

Cercetătorul a vorbit apoi despre studiul mecanismului de formare a jeturilor (jeturi de plasma care ies din centrul diferitelor obiecte astronomice, în special stele neutronice) în galaxiile active. În plus, s-a stabilit faptul că în formarea jeturilor un rol major l-ar putea juca discurile cu acreție, nu doar găurile negre super-masive.

”A treia realizare este descoperirea noului efect de dispersie a radiațiilor radio în galaxia noastră, necunoscut până acum în astrofizică. El permite evaluarea parametrilor fizici ai norilor în galaxia noastră – nori de plasmă, de praf. De asemenea, el trebuie avut în vedere în refacerea imaginii centrului galaxiei noastre”, a adăugat interlocutorul agenției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2999054