Hot News
Miliardarul Serghei Galițki își deschide restaurantul
12/01
Timcenko a devenit coproprietar al unei vinării
13/01

Banca Rusiei a schimbat structura rezervelor sale

Anul trecut, Banca Centrală a Rusiei a redus ponderea dolarului american din rezervele sale valutare cu 46%, până la 22%. Renunțând la moneda Statelor Unite, instituția dă mai multă crezare aurului, sporind, totodată, investițiile în euro și yuan.

Analiștii arată că dolarul rămâne principala valută de rezervă, iar, în cazul unei agravări a conflictului comercial dintre SUA și China, yuanul are toate șansele să slăbească, ba chiar să se devalorizeze.

În opinia lui Timur Nigmatullin, analist la societatea ”Otkrîtîi broker”, aceste demersuri întreprinse de Banca Centrală ar putea scădea lichiditatea rezervelor internaționale. Dar ele sunt mai puțin supuse riscului de depreciere: odată cu majorarea dobânzii cheie a Rezervei federale americane, obligațiunile de stat ale SUA se ieftinesc. Iar principala reducere a activelor în dolari din rezerve s-a efectuat prin vânzarea acestor titluri americane.

Așa cum reiese din raportul Băncii Centrale, dintre activele valutare, cele mai mari profituri în perioada iunie 2017 – iunie 2018 au fost asigurate de yuan: 3,2% pe an. Randamentul dolarului a fost, în perioada de referință, de numai 0,35%.

Pe de altă parte, ca orice altă bancă centrală, și cea rusă se orientează nu doar după statutul valutelor și dobânzile procentuale, dar și după volumul comerțului exterior cu diferite state. ”Cu SUA nu avem, practic, schimburi comerciale, spre deosebire de Europa și China. De aceea, se impune ca în rezervele valutare ale țării prezența yuanului și euro să fie comparabilă cu volumul comercial pentru susținerea schimburilor comerciale”, a comentat analistul Aleksandr Razuvaev, de la Alpari.

Odată cu reducerea activelor în dolari, Banca Centrală a Rusiei a cumpărat, anul trecut, o cantitate record de aur – 92,2 tone. Ponderea metalului galben în rezervele valutare a atins, astfel, 17%, rezervele de aur urcând la 2.000 de tone, mai mult decât în China.

De ce atât aur? În primul rând, pentru că este un instrument de protecție a investițiilor și de diversificare a riscurilor. În cazul în care sistemul dolarului se prăbușește, aurul nu scade în valoare. Păstrând funcția de instrument de plată în comerțul mondial, reduce dependența de orice altă valută, precizează RIA Novosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979634