Categories: Rusia si lumea

”Simptomul unei crize serioase”

Senatul Statelor Unite a blocat legea privind sancțiunile împotriva Rusiei, Siriei și Iranului. Ceea ce nu înseamnă o schimbare de poziție a părții americane, crede politologul Vladimir Șapovalov.

Senatul american nu a putut trece la votarea proiectului de lege care prevede introducerea de sancțiuni pentru ajutorul acordat guvernului Siriei. Documentul intitulat ”Întărirea securității Americii în Orientul Mijlociu” a fost susținut de mai puțin de două treimi din cei 100 de senatori. Democrații au declarat de la bun început că nu vor sprijini nici un alt act normativ care nu are ca obiect încetarea blocajului parțial al administrației SUA.

Prin urmare, în favoarea continuării dezbaterilor pe marginea proiectului de lege s-au pronunțat numai 56 de senatori față de 60 cât ar fi fost necesar. Textul va fi repus în dezbatere.

Documentul blocat de senatori presupune întărirea sub formă de lege a diferitelor sancțiuni împotriva Siriei, care acționează pe baza legilor președintelui Statelor Unite, pe care acesta nu le poate anula fără aprobarea Congresului. În plus, documentul introduce restricții împotriva aliaților apropiați ai Siriei – Rusia și Iran – pentru sprijin militar și de altă natură destinat Damascului.

”De fapt, principalul motiv nu rezidă într-o schimbare de poziție a senatorilor în privința Rusiei și a regimului de sancțiuni propriu-zis, ci reflect lupta internă dintre administrația președintelui Trump și congressmani privind blocajul administrativ. Numai în cadrul acestui proces trebuie privită această decizie. În general, principalul motor al politicii americane constă în bătălia politică internă, rezultat al victoriei democraților în alegerile intermediare și al contextului general al politicii americane. O situație calificată, de regulă, drept guvernare împărțită, adică o situație în care una dintre camerele parlamentului se află în mâinile reprezentanților unui partid, iar președintele este reprezentantul altui partid”, a comentat pentru agenția RIA Novosti politologul Vladimir Șapovalov, directorul Institutului de Istorie și Politică a MPGU.

În opinia lui, acest lucru reflectă o serioasă criză politică în Statele Unite. ”În condiții de procese de criză serioase, o astfel de situație poate provoca paralizarea sistemului de conducere, adoptarea de decizii politice. Iar în momentul de față, ținând cont de criza acută din relațiile dintre președintele Trump și democrați, această conducere împărțită este simptomul unei crize politice extrem de serioase”, a apreciat analistul.

owner

Recent Posts

Kusturica, despre filmul privind persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice

Filmul documentar „Oamenii lui Hristos. Vremurile noastre” despre persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) trebuie…

19 minute ago

La Vladivostok au început exercițiile navale ale Rusiei și Chinei

La Vladivostok au început exercițiile navale organizate de Rusia și China sub denumirea ”Beibu/Interacțiune-2024”. Manevrele…

51 de minute ago

Cosmonauții Roscosmos, record de ședere la bordul ISS

Cosmonauții corporației de stat Roscosmos, Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, au stabilit un record de…

4 ore ago

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

5 ore ago

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

7 ore ago

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

20 de ore ago

This website uses cookies.