Hot News
Putin i-a felicitat pe ortodocși de Crăciun
07/01
Expert: Lavrov „a bătut ultimul cui în capacul sicriului” sancțiunilor SUA
07/01

Rusia: care sunt previziunile politologilor pentru anul 2019?

Foto: RIA Novosti

Analiștii ruși continuă să facă previziuni privind evoluția Rusiei în 2019, răspunzând la întrebări care îi preocupă pe ruși. Prim vicepreședintele Centrului pentru Tehnologii Politice, Aleksei Makarkin, președintele Holdingului ”Minchenko consulting”, Evgheni Mincenko și analistul politic, profesorul MGIMO, Valeri Solovei, au analizat diferite aspecte ale vieții interne și internaționale, în cadrul anchetei organizate de ziarul ”Moskovski Komsomoleț”.

– Este posibil un război cu Ucraina?

Aleksei Makarkin: Nu cred. Război înseamnă riscuri mult prea mari. Dacă vorbim de Rusia, populația este de acord cu operațiuni de tipul celei din Crimeea, când nu apar mari probleme. Un război cu victime omenești, cu pierderi considerabile este cu totul altceva. Populația nu este gata să accepte așa ceva. În plus, un război înseamnă izolarea Rusiei. Este pregătită țara pentru un astfel de scenariu? Întrebarea este, după părerea mea, una retorică. Oamenii s-au obișnuit cu un anumit nivel de viață, cu anumite tehnologii, cu plecări peste hotare. Și nu sunt dispuși să renunțe.

Evegheni Mincenko: Războiul hibrid se desfășoară deja de ceva timp. Trecerea lui într-o fază fierbine nu poate fi exclusă în totalitate, dar, după părerea mea, este un scenariu foarte puțin probabil. Principalul factor de reținere îl constituie faptul că Rusia și opozanții ei geopolitici dețin arma nucleară.

Valeri Solovei: Va fi folosită amenințarea cu războiul, în discursuri, interne și externe. Retorica va crește în intensitate dar, din fericire pentru toți, nu se va ajunge la război. Nici cu Ucraina, nici cu alte state mai apropiate geografic sau mai îndepărtate. În schimb, este posibil ca, în 2019, Rusia să-și extindă prezența militară în Libia. Prin amplasarea de trupe regulate fie consilieri și colaboratori ai companiilor militare private. Asta pentru că statul are planuri de întărire a prezenței ruse în regiuni petroliere, pentru a influența asupra prețurilor la țiței.

– Dacă va fi amendată Constituția, astfel încât să fie modificată configurația puterii și va deveni clar cum va fi rezolvată problema anului 2024, problema tranzitului prerogativelor prezidențiale?

Aleksei Makarkin: Anii 2019 și 2024 sunt despărțiți de o perioadă mare de timp, de aceea nu sunt convins că o soluție va fi găsită anul acesta. S-a crezut că unele semnale ar fi putut deja apărea de Ziua Constituției (12 decembrie 2018 – n.r.), din partea președintelui sau a premierului. Dar nu s-a întâmplat nimic. De reținut sunt însă și declarațiile lui Valeri Zorkin, președintele Curții Constituționale. Zorkin nu a nutrit niciodată pietate față de Constituția din 1993, dar, în actualele lui luări de cuvânt, o apără. Potrivit afirmațiilor sale, dacă merită să fie introduse unele amendamente, unele mărunte. Nu sunt excluse amendamente constituționale în cadrul tranzitului de putere. Se vorbește, printre altele, de posibila creare a unui consiliu de stat – o nouă variantă de birou politic. Dar deocamdată nu s-a convenit nimic. Dar mai este timp.

Evegheni Mincenko: În realitate, nu există nici un fel de problemă-2024. Până în 2024 mai este mult timp, multă apă va curge. În privința planurilor de modificare a Constituției, nu pot să spun nimic, dar părerea mea personală este că ar fi corect să fie reduse prerogativele președintelui. Avem astăzi o republică super-prezidențială. În opinia mea, prerogativele prezidențiale ar trebui redistribuite în favoarea parlamentului și a guvernului.
În ceea ce privește varianta cu consiliul de stat despre care se tot aude, sincer, eu nu înțeleg. În ce fel va fi el format și ce verigă a puterii va reprezenta? Știu ce înseamnă model prezidențial, parlamentar-prezidențial și parlamentar. Dar ce înseamnă consiliu de stat, este de neînțeles pentru mine.

Valeri Solovei: Astfel de amendamente sunt deja elaborate. Este vorba despre câteva variante de rezolvare a problemei privind tranzitul puterii. Care dintre ele va fi aleasă și când va începe realizarea lor, depinde numai de președinte. Din câte știu, campania ar urma să fie lansată în 2020. În 2019 totul se va limita, probabil, la pregătirea societății. Dacă este să dăm crezare celor auzite de mine, este posibilă crearea consiliului de stat cu trecerea unei părți a prerogativelor cheie ale puterii în mâinile lui.
Sunt și propuneri de modificare, precum instituirea unei ideologii de stat, reducerea numărului de subiecți ai Federației. Dar este prea riscantă realizarea tuturor acestor modificări în același timp. Totodată, este destul de mare probabilitatea anulării alegerilor pentru guvernatori, deși această chestiune nu este neapărat legată de Constituție. De la un timp, ideea plutește din nou în aer: trebuie, cică, să se termine odată pentru totdeauna cu acest ”liberalism găunos”. O decizie va fi luată după alegerile din septembrie.

– Dacă vor fi introduse sancțiuni draconice, distructive împotriva Rusiei?

Aleksei Makarkin: Occidentul va folosi astfel de sancțiuni pentru situații limită. Dacă le va adopta acum, nu vor mai avea pârghii de presiune. În plus, dacă pui totul pe masă și dai cu pumnul, s-ar putea produce o agravare a crizei, ceea ce nimeni nu dorește. De aceea cred că este destul de puțin probabilă instituirea unor sancțiuni super-distructive. Ca și până acum, înăsprirea măsurilor restrictive va fi treptată. Alt scenariu, unul radical, este posibil numai în cazul unor ample acțiuni militare, dar nu cred că se va ajunge până acolo.

Evgheni Mincenko: Un nou pachet de sancțiuni din partea Statelor Unite va veni indiferent de ceea ce va face Rusia. Aceste sancțiuni vor fi, fără îndoială, dureroase, dar nu ucigătoare. În plus, Europa va face tot posibilul pentru a evita introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ceea ce nu înseamnă că vor și reuși. Nu trebuie să uităm că una dintre principalele metode de modelare a politicii externe este, astăzi, provocarea. Iar provocările i-a putea obliga pe europeni să urmeze exemplul Washingtonului.

Valeri Solovei: Economia rusă posedă o mare putere de adaptare. Se merge pe ideea că ea s-ar putea obișnui și cu sancțiuni mult mai drastice. Desigur, pe seama primitivismului și a pierderii calității. Spre sfârșitul anului 2019 va deveni clar dacă economia noastră este chiar atât de adaptabilă pe cât se crede la Kremlin. Washingtonul promite noi sancțiuni la fiecare trimestru. Cât de distructive vor fi, depinde de contextul general al relațiilor ruso-americane. Dacă se vor înrăutăți, sancțiunile vor fi și mai aspre și mai ample. Dar evenimentele cheie care vor determina evoluția economiei ruse se vor produce în interiorul țării, nu vor fi dictate din afară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2996724