Oficialii Bisericii Ortodoxe Ruse au declarat că Patriarhul Bartolomeu s-a rupt definitiv de Ortodoxia mondială
05/01În 2019, ”Roskosmos” va lansa 45 de rachete
06/01Ce așteaptă politologii de la anul 2019
În anul care a început nu se vor produce reforme globale în sfera politicului și în domeniul social, este părerea unanimă a analiștilor consultați de publicația rusă RBK.
Este puțin probabil ca guvernul să riște angajarea unor reforme de anvergură în noul an, atâta timp cât la nivelul societății există un grad ridicat de neîncredere în autorități, rezultat al reformei din sistemul de pensii, crede consultantul politic Dmitri Fetisov. Până la alegerile pentru Duma de Stat, din 2021, limita pentru reforme impopulare a fost atinsă, subscrie politologul Aleksandr Pojalov. Dar, adaugă el, pe măsura apropierii scrutinului, vor prinde forță discuțiile despre reformele din sfera socială, precum creșterea impozitului pe persoanele fizice cu venituri ridicate sau despre ”contractul social” pentru șomeri și săraci.
Marile reforme politice, cum ar fi modificarea sistemului electoral și de partid sau instituționalizarea Consiliului de Stat și un nou sistem de relații ”centru-regiune”, este logic să fie inițiative mai aproape de alegerile pentru Duma de Stat, crede Pojalov. În 2019, la ordinea zilei vor fi dezbaterile la nivel de experți privind eficiența normelor constituționale, aplicate la diferite scenarii de dezvoltare a sistemelor politice după 2024, afirmă expertul.
Este amenințată Rusia de proteste?
În 2019, starea protestară se va amplifica, dar ample manifestații de stradă trebuie așteptate mai degrabă în anii următori, cred experții consultați de RBK.
Denis Volkov de la Centrul Levada evocă agravarea treptată a situației economice și scăderea în autoritate a puterii centrale. De la sfârșitul anului 2017, sondajele arată o creștere a pesimismului, iar reforma sistemului de pensii a accelerat scăderea popularității puterii executive. ”Din experiența anilor 2005 și 2011-2012 am învățat că protestele de masă au loc când numărul celor care critică puterea, inclusiv pe președinte, se apropie de 50% din populație, iar majoritatea consideră că țara se îndreaptă spre impas, a spus interlocutorul RBK. Astăzi, ne apropiem de acești indicatori, a afirmat el.
Apariția unui val de proteste este foarte posibilă, crede, la rândul său, Dmitri Fetisov. Protestele locale de stradă vor continua să ia amploare în fondul unor cazuri concrete de știrbire a drepturilor sociale, este de părere și Pojalov. Printre motive – creșterea tarifelor la gunoi în regiuni, a plăților locative, falimentul întreprinderilor și neplata salariilor, proteste pe teme ecologice, etc. Spre deosebire de protestele cu caracter politic, care sunt încă considerate inacceptabile și periculoase, societatea nu se teme să iasă la acțiuni pentru protejarea anumitor drepturi sociale și materiale, a indicat politologul.