Economiștii au făcut bilanțul anului 2018
18/12Expert militar despre ”atacurile de panică” ale SUA
19/12Prof.dr. Valeri Alexeev: Avem o misiune înaltă comună
În legătura cu concertele Corului ”Vocile Rusiei Ortodoxe” care se desfășoară în aceste zile la București și Constanța, la Ambasada Federației Ruse din România a avut loc o prezentare a acestui program muzical coral pe care îl organizează în fiecare an și în diferite țări Fundația Internațională pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe, apropiată de Patriarhia Moscovei. Președintele Fundației, prof.dr. Valeri Alexeev a anunțat că România este a 18-a țară unde au loc concertele Corului ”Vocile Rusiei Ortodoxe”, până acum acesta evoluând pe scenele Italiei, Franței, Germaniei, Greciei, Serbiei, Slovaciei și chiar ale Chinei…
”Activitatea Fundației noastre, a spus el, are ca scop intensificarea cooperării dintre popoarele ortodoxe frățești.
În munca noastră, încercăm să unim ceea ce constituie esența poporului rus ortodox – este vorba despre spiritualitatea lui care este concentrată în rugăciune, cântări religioase, dar și în literatură, întrucât marea literatura rusă, după cum a spus Dostoievski, este presărată de ortodoxie”.
Președintele Fundației Valeri Alexeev prezinta colecția de carte ”Scriitorii ruși și ortodoxia”. În dreapta, Ambasadorul Federației Ruse în București, Valeri Kuzmin
Cu această ocazie, profesorul Alexeev a prezentat colecția de cărți întitulată ”Scriitorii ruși și ortodoxia”, editată de Fundație în ultimii ani și care cuprinde 12 volume, printre care cele dedicate lui Dostoievski, Gogol, Pușkin, Esenin, Șolohov, Ahmatova… Multe seturi din această colecție a fost aduse la București pentru a fi distribuite printre partenerii Fundației. Câteva seturi au fost oferite Comunității Rușilor-Lipoveni și reprezentanților rutenilor carpatici din România.
Prof.dr. Valeri Alexeev a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări ale portalului ”Vești din Rusia”.
– Cu ce gânduri, mesaj a venit Fundația dumneavoastră, Corul ”Vocile Rusiei Ortodoxe”, în România?
– Suntem două popoare ortodoxe, iar potențialul relației noastre este mult mai profund, decât îşi pot imagina oamenii care se ocupă de politică.
Cele două națiuni ale noastre trebuie să fie conștiente de înalta lor misiune în această lume, iar misiunea este de a apăra valorile, tradițiile și sensurile supreme ale Ortodoxiei în lumea modernă, complexă și dramatică. Deoarece toate acestea formează motivația și acțiunile oamenilor.
Astăzi, lumea așteaptă ca Ortodoxia să răspundă în mod adecvat problemelor care astăzi, pur și simplu, aruncă în aer lumea aceasta. Iar lumea suferă excesiv de mult din cauza pierderi înțelesului vieții. Suntem fixați pe o altă paradigmă, care este complet dezastruoasă. Este necesar să revenim, în primul rând, la valorile și semnificațiile tradiționale.
Și astăzi punctul cel mai dureros este familia tradițională. Dacă omenirea se va menține pe această linie și va păstra familia tradițională ca cea mai mare valoare, înseamnă că omenirea nu este condamnată. Dacă pierde această valoare, va aluneca spre căsătorii homosexuale etc., care încep deja să apară în presă ca o valoare reală, iar tot ceea ce este conform cu tradiția, chipurile, ar fi arhaic și retrograd, atunci va fi un adevărat coșmar! Acesta va fi un adevărat bal al Satanei, în sensul complet al cuvântului.
Prin urmare, astăzi cel mai important lucru este să apărăm aceste valori și semnificații, și mai ales, familia. Familia tradițională, clasică, unde se păstrează mama, tatăl și copiii, indiferent în ce paradigmă, fie ea creștină sau alta, această familie ne va uni și în continuare pe noi toți, cei care au o conștiință neadormită și creiere care nu sunt întunecate de această mașină gigantică de propagandă .
– Până acum ați mai fost în România?
– Da, desigur. Anul viitor, Fundația noastră va sărbători cea de-a 25-a aniversare a existenței sale. În ceea ce privește spațiul de inițiativă civică creștină, suntem cea mai veche fundație nu numai în țara noastră, dar și în Europa de Est. Avem mulți parteneri aici. Dar punctele principale de aplicare a atenției noastre sunt Orientul Mijlociu și Balcanii. Fundația noastră are nouă filiale străine, dintre care patru în Balcani. Lucrăm aici în mod constant, sistematic. Nu există un astfel de an în care să nu fi fost de mai multe ori în Serbia, Bulgaria, România, Macedonia, Grecia, Cipru. Peste tot avem mulți parteneri – în parlamente, în guverne …
– Și în România, care sunt partenerii dvs.?
– În primul rând, avem relații foarte bune cu Biserica Ortodoxă Română, în ciuda problemelor inter-bisericești existente, care sunt legate de metropola basarabeană. Cu câțiva ani în urmă, am acordat premiul nostru Facultății de Teologie a Universității din București. Am avut relații excelente cu Patriarhul Teoctist, iar acum, relații bune cu Patriarhul Daniel, avem canale permanente de comunicare. Avem mulți parteneri în parlament, în guvern, în societatea civilă…