Față în față cu Cinghiz Aitmatov. La 90 de ani de la nașterea marelui scriitor

Din însemnările astrologului Sergiu Bălan

Dacă ar fi făcut film, era coleg de viziune cu Tarkovski. A ales să creeze imagini prin Cuvânt și nu pe celuloid, printr-o prestigioasă carieră de jurnalist și prozator.
Cinghiz Torekulovici Aitmatov (căci despre el vorbim astăzi), scriitor sovietic de limbă rusă, s-a născut la 12 decembrie 1928, la Șeker, în Kîrgîzstan (fosta RSS Kirghiză). Devine scriitor și jurnalist urmând Institutul de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova și va activa în calitate de corespondent în RSS Kirghiză pentru ziarul „Pravda” între anii 1958-1966.
În paralel cu activitatea publicistică, Aitmatov face carieră politică. Inițial, în calitate de consilier prezidențial (după 1985), apoi ca și diplomat – a fost ambasador al URSS și apoi al Rusiei la Luxemburg. Între 1994-2006 a fost ambasador al Kîrgîzstanului în țările Benelux și Franța, la NATO și UNESCO.
Pleacă la stele la 10 iunie 2008, în Germania.

Cinghiz Aitmatov se bucură de o mare apreciere la nivel mondial; este tradus și publicat în peste 20 de limbi. Dintre scrierile sale, nuvele și romane, amintim: „Djamillia”, „Față în față”, „Ogorul mamei”, „Vaporul alb”, „O zi mai lungă decât veacul”, „Stigmatul Cassandrei”, „Cântecul stepei”.

Săgetător complet, cu Soare, Lună, Mercur și Saturn în zodie, toate conjuncte, Aitmatov valorifică din plin toată zestrea astrală cu care a fost echipat. Apartenența la Arcaș (prin Soare) i-a asigurat posibilitatea de a fi într-o deplasare cvasi-continuă (fizic, dar și men-tal, imaginativ). Caracterul de dublu, mobil al semnului natal s-a reflectat atât în profesie, cât și în permanenta pendulare între modern și tradiție, individual și colectiv pe care o întâlnim în scrierile sale.
Luna l-a plimbat în zări îndepărtate și l-a inspirat, Mercur l-a făcut jurnalist și spirit versatil, oscilând între tinerețe și vârsta maturității. Saturn l-a responsabilizat și l-a elevat social; l-a conectat la înțelepciunea pe care ți-o dă contemplarea stepei în care s-a născut… sau a unei cești de ceai, lângă samovarul aburind…
Venus în Capricorn (sub stăpânirea lui Saturn) îi permite lui Cinghiz Aitmatov să analizeze toată paleta de sentimente și trăiri care definesc condiția umană, cu toate ale sale – prietenia, ura, dragostea, iubirea ilicită, minciuna și trădarea, bunătatea, cruzimea, înțelepciunea filonului asiatic, prezentate în planuri antitetice.
Racul care atașează de pământul natal și de tradiție este populat de două astre energice, ambele retrograde – Marte și Pluton. Sunt antrenate energii puternice, precum strigătul păsării de stepă care-ți spune să nu uiți (unde-ți sunt rădăcinile…), precum durerea procesului de mankurtizare și, mai ales, a ceea ce devii după ce spiritul a fost ucis prin uitare și uniformizare, prin „civilizație”.
Și tot de Rac țin și legendele stepei, presărate în mai toate scrierile lui Aitmatov, cu tentă moralizatoare și cu misiunea de a te păstra conectat la origini. Aceasta este moștenirea lui (Racul ocupă casa a VIII-a), expusă în șansa de a te regăsi și reconfigura spiritual (tiparul Scorpionului).

Cinghiz Aitmatov a fost iubit de stele, inclusiv de cele fixe. Soarele activează Atria, o stea fixă foarte norocoasă, care induce spirit de dreptate, bunăvoință, dragoste de Adevăr, iar Venus este conjunctă cu Tarazed, tot o stea fixă, responsabilă cu imaginația, pasiunea intensă, voința, faima, mintea pătrunzătoare.

Este greu de crezut că tocmai elementul Aer, responsabil cu comunicarea, interacțiunea umană, lipsește cu desăvârșire din tema natală a unui scriitor. Ei bine, distribuția astrelor în harta astrală a lui Cinghiz Aitmatov este capricioasă și evită semnele de Aer (Gemeni, Balanță, Vărsător), preferând Focul în special (Săgetător și Berbec). Om al Cuvântului, cu o astfel de configurație…

O dovadă în plus că un spirit liber și puternic posedă taina alchimică prin care se transmută energiile, iar pământurile rusești au magica baghetă care declanșează exprimarea lor!

owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

4 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

6 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

7 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

7 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

9 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.